Doi suspecți în dosarul „droguri în licee” au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu pentru 30 de zile.
Potrivit unor surse, rețeaua depistată de polițiști era compusă doar din studenți și elevi, cu vârsta minimă 17 ani, proveniți din diverse medii sociale. În total, 22 de persoane (elevi și studenți) distribuiau drogurile persoanelor de încredere.
Doi suspecți arestați în dosarul ”Droguri în licee”
Doi suspecți în dosarul „droguri în licee” au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar pentru alți patru suspecți s-a dispus măsura controlului judiciar.
Procurorii DIICOT i-au audiat aproape 18 ore pe cei 22 de suspecți, actuali sau foști elevi de la licee cunoscute din Capitală. Ei sunt acuzați că în ultimul an au vândut droguri periculoase liceenilor din București. Anchetatorii i-au chemat la discuții inclusiv pe o parte dintre consumatorii minori.
Ofițer antidrog: Elevii consumau medicamente cu conținut stupefiant, deturnate din farmacii
Profesorul Cătălin Țone, șeful serviciului antidrog București din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate, a declarat, marți, în direct la Euronews România, că tinerii cercetați în dosarul „droguri în”Dispoziția drogurilor pe piața de consum este mare. În cazul operațiunii «Meduza» și nu numai drogurile clasice - canabisul, marijuana, care este cel mai consumat drog în acest segment.
Cocaina, etnobotanicele vin de afară pe rutele clasice de trafic. Sunt aduse de traficanții care se ocupă de așa ceva: importul și distribuția în cantități mari.
Avem în operațiunea «Meduza» un alt pericol și anume acela de consumului de medicamente cu conținut stupefiant care sunt deturnate din circuitul legal, din farmacii.
Ele sunt foarte periculoase. Vârsta fragedă în timpul consumului și combinat cu alcool creează adevărate dezechilibre în dezvoltarea neuronală și comportamentală”, a mai explicat Cătălin Țone școli” sau ”operațiunea Meduza” au consumat medicamente cu „conținut stupefiant” care au fost deturnate din farmacii, iar aceste pastile în combinație cu alcoolul creează ”adevărate dezechilibre în dezvoltarea neuronală și comportamentală”.
Directoarea de la Caragiale, despre consumul de droguri în licee
Directoarea Colegiului Național ”I.L Caragiale” din București a declarat, marți, în direct Euronews România, că „a crescut îngrijorător” consumul de substanțe interzise în școli. Profesoara Andreia Bodea a mărturisit că a semnalat Poliției faptul că în instituția pe care o conduce elevii consumă stupefiante, însă s-a confruntat cu ”reacții violente și agresive” din partea părinților care au amenințat-o că o vor da în judecată.
Andreia Bodea a reacționat în contextul în care Colegiul Național ”I.L Caragiale” din București se numără printre instituțiile de învățământ în care sunt comercializate droguri, conform anchetatorilor.
Întrebată dacă avea la cunoștință despre consumul de droguri în școală, directoarea Colegiului Național ”I.L Caragiale” din București a explicat că i-a informat pe părinți despre acest fenomen, însă s-a confruntat cu ”reacții violente”.
Șapte persoane reținute în dosarul drogurilor vândute în licee
Nu mai puțin de șapte persoane au fost reținute, iar alte trei au fost plasate sub control judiciar în dosarul ce vizează o rețea care distribuia droguri în școlile din Capitală.
În total, 22 de tineri au fost duși la audieri, au precizat surse judiciare pentru Euronews România.
Surse: Unul dintre elevi este copilul unui secretar de stat din MAE
Potrivit unor surse, unul din elevii suspectați că fac parte din această grupare este copilul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe.
Părintele unui altui elev supectat lucrează la Secretariatul General al Guvernului, iar un altul este expert la Direcția Națională Anticorupție.
Surse: Rețea formată din studenți și elevi cu vârsta peste 17 ani
Potrivit unor surse, rețeaua depistată de polițiști era compusă doar din studenți și elevi, cu vârsta minimă 17 ani, proveniți din diverse medii sociale. În total, 22 de persoane (elevi și studenți) distribuiau drogurile persoanelor de încredere.
Potrivit acelorași surse, stupefiantele erau vândute la prețul de 100 euro / gram pentru cocaină și 50 lei / gram pentru canabis.
Anchetatorii au găsit, în casele suspecților, canabis, cocaină și Xanax, precum și sume mari de bani.
Potrivit surselor Euronews România, printre dealeri se numără și doi elevi de la două licee din Capitală. Unul dintre ei este elev la Liceul Hristo Botev, iar celalalt învață la Liceul Teoretic Traian.
Stupefiantele erau vândute în mai multe licee din București, nu numai în cele două unde învățau cei doi elevi. Sursele Euronews spun că alte trei licee în erau comercializate drogurile sunt Colegiul German Goethe, Colegiul Național I.L.Caragiale și Colegiul Economic Virgil Madgearu.
Contactată de Euronews România, conducerea Liceului Hristo Botev a anunțat că așteaptă o înștiințare oficială asupra suspiciunilor că unul dintre elevi ar fi dealer de droguri. La Licerul Teoretic Traian, nu am primit răspuns la solicitarea unui punct de vedere.
Anchetatorii spun că, începând cu anul 2022, membrii grupului au comercializat droguri de mare risc și de risc consumatorilor, inclusiv către elevi din licee din București. Până la acest moment, pe parcursul perchezițiilor domiciliare au fost identificate diferite cantități de canabis, cocaina și ketamină precum și comprimate de Xanax.
Peste 20 de persoane urmează a fi conduse pentru audieri la sediul DIICOT - Structura Centrală.