Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite îşi întăresc prezenţa militară în Orientul Mijlociu. Americanii au trimis avioane de vânătoare invizibile în regiune

Joi, armata americană a anunțat sosirea avioanelor de vânătoare F-22, echipate cu tehnologie stealth, în Orientul Mijlociu, în contextul creșterii tensiunilor dintre Iran și aliații săi, care amenință Israelul. Acest demers are scopul de a întări prezența militară a Statelor Unite în regiune, a raportat AFP.

Conform declarațiilor Comandamentului Central al SUA (CENTCOM), desfășurarea acestor avioane face parte dintr-o strategie de ajustare a posturii forțelor americane pentru a răspunde potențialelor amenințări din partea Iranului și a grupărilor susținute de acesta. CENTCOM nu a specificat însă locația exactă a avioanelor.

Statele Unite vor spori prezența militară în regiune

Săptămâna trecută, oficialii americani au anunțat că își vor spori prezența militară în regiune prin trimiterea unor nave de război și avioane de luptă suplimentare.

În cursul acestei săptămâni, șapte militari americani au fost răniți într-un atac cu rachetă asupra unei baze din Irak, atac pentru care Washingtonul a acuzat o grupare pro-iraniană.

Acest incident a avut loc la scurt timp după ce patru combatanți irakieni, susținuți de Iran, au fost uciși într-un atac aerian efectuat de americani.

Iranul și aliații săi din Liban, Irak și Yemen au amenințat cu represalii împotriva Israelului după asasinarea liderului Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran pe 31 iulie, într-un atac atribuit Israelului. De asemenea, Fuad Shukr, comandant al Hezbollah, a fost ucis într-o lovitură israeliană în apropiere de Beirut cu o zi înainte.

Israelul nu a făcut comentarii în legătură cu moartea lui Ismail Haniyeh, care a fost înlocuit de Yahya Sinwar, liderul Hamas din Fâșia Gaza, pe care Israelul îl consideră responsabil pentru atacul din 7 octombrie, care a dus la moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, conform datelor oficiale israeliene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE