Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Economia merge într-o direcție greșită. Antreprenorii se așteaptă la creșteri de taxe și impozite în 2025

Majoritatea oamenilor de afaceri sunt de părere că economia României merge într-o direcție greșită, iar lucrurile stau mult mai prost față de anul trecut.

Este concluzia barometrului antreprenorilor New Money - INSCOP, realizat la mijlocul lunii august. Reprezentanții companiilor nu sunt optimiști nici când vine vorba de taxe: vor urma majorări în 2025.

Aproape 67% dintre antreprenorii chestionați sunt de părere că lucrurile se îndreaptă într-o direcție greșită în România, în timp ce 29% văd jumătatea plină a paharului.

Dar haideți să vedem ce cred oamenii de afaceri când vine vorba despre situația economiei. Cei mai mulți spun că e mai proastă față de acum un an, dar și în perspectiva următorului an.

Iată și procentele: în jur de 45%, respectiv de 35%. Nu sunt puțini nici antreprenorii care spun că situația e mult mai proastă, unul din patru au dat acest răspuns. Iar optimiștii nu sunt mai mult de un procent.

Într-o perioadă în care deficitul bugetar este tot mai greu de ținut în frâu, antreprenorii se așteaptă la majorări de taxe și impozite.

De exemplu, dacă ne referim la impozitul pe venit, 43% cred că va crește puțin. Similar va crește și impozitul pe profit, iată, cele mai multe răspunsuri sunt în această direcție.

La fel și când vine vorba despre impozitul pe dividende. Sunt temeri și în privința majărorii TVA, în jur de 33% dintre oamenii de afaceri văd un asemenea scenariu, chiar dacă cei mai mulți consideră că taxa pe valoarea adăugată va rămâne neschimbată.

Încheiem într-o notă optimistă . Aproape 80% dintre participanți la sondaj se consideră mai degrabă pro-europeni și doar 15% anti-europeni.

Datele sondajului au fost culese în perioada 13-25 august, prin metoda interviurilor telefonice. La barometru au participat 1.450 de antreprenori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE