Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țările care au donat cel mai mult ajutor militar Ucrainei. Occidentul a promis Kievului ajutor în valoare de miliarde de euro

Spania intenționează să trimită Ucrainei rachete Patriot și tancuri Leopard, ca parte unui pachet de ajutor militar în valoare de 1,13 miliarde de euro, scrie agerpres care citează ziarul El Pais.

Anunțul oficial ar urma să fie făcut astăzi, în condițiile în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski face o vizită în Spania.

Liderul de la Kiev a fost deja întâmpinat de Regele Felipe al VI-lea. De la începutul războiului, armata Kievului a fost susținută de partnererii occidentali, iar cei mai mari donatori au oferit arme și muniții în valoare cumulată de zeci de miliarde de euro.

SUA, principalele surse de ajutor ale Ucrainei

Statele Unite ale Americii sunt cei mai importanți susținători ai Kievului. Din februarie 2022, administrația președintelui Joe Biden a promis Ucrainei ajutor militar în valoare de 47 miliarde de euro.

Printre cele mai importante arme trimise în Ucraina se numără sisteme de apărare aeriană Patriot, 31 de tancuri Abrams și 20 de elicoptere Mi-17.

Germania s-a angajat să susțină armata ucraineană cu 1,7 miliarde de euro. Iar la sfârșitul lunii trecute, Berlinul a promis să livreze un al treilea sistem de rachete Patriot pentru a consolida apărarea aeriană a țării.

Marea Britanie este al treilea cel mai important partener al Kievului în ceea ce privește ajutorul militar. De la începutul războiului, Londra a promis Ucrainei asistență militară în valoare de 9,5 miliarde de euro.

Marea Britanie furnizează atât arme letale, cât și neletale, inclusiv tancuri, sisteme de apărare aeriană și rachete cu rază lungă de acțiune.

Și Danemarca se numără printre cei mai mari donatori ai Ucrainei. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, Copenhaga și-a asumat livrări de armament în valoare de 8,1 miliarde de euro. Ultimul ajutor anunțat de guvernul danez, unul de peste 800 de milioane de euro. Cea mai mare parte este prevăzută pentru apărarea aeriană.

Topul este completat de Uniunea Europeană. În luna martie, țările membre au agreat să ofere Ucrainei un ajutor militar de cinci miliarde de euro. Înainte de asta, UE a mai oferit Kievului peste 6 miliarde, prin intermediul Instrumentului european pentru pace.

Cu mult mai puțini aliați, Moscova continuă să înregistreze anumite succese mai ales pe frontul din est. În acest an, Kremlinul a majorat cu aproape 70 la sută bugetul pentru Apărare în comparație cu 2023.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE