Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski nu crede în promisiunile Moscovei. Liderul de la Kiev cere aliaților să convingă Rusia să participe la negocierile de pace din Elveția

Summitul pentru pace în Ucraina, care va avea loc la jumătatea lunii viitoare în Elveția, este șansa Occidentului de a pune capăt războiului. Este nevoie de determinarea liderilor țărilor aliate Kievului pentru a convinge Rusia să renunțe la agresiune, spune președintele Volodimir Zelenski. Într-un mesaj video înregistrat la Harkov și adresat aliaților Ucrainei, Zelenski vorbește de atrocitățile comise de Moscova pe teritoriul ucrainean și cere lumii libere să facă presiuni asupra Rusiei și a lui Vladimir Putin să vină la masa negocierilor și să discute retragerea militarilor ruși din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea.

Discursul lui Zelenski

„Pentru ei, este o plăcere să ardă.

Știm cu toții cu cine avem de-a face. Rusia este condusă de oameni care vor să facă din asta o normă - să ardă vieți, să distrugă orașe și sate, să dezbine oameni și să șteargă granițele naționale prin război.

Nu există nicio națiune care să poată opri un astfel de război singură, fără ajutor - este nevoie de implicarea liderilor mondiali.

Acum mă aflu în Harkov - un oraș din estul Ucrainei și, din păcate, foarte aproape de granița cu Rusia. Ce înseamnă acest lucru pentru Harkov? Un al treilea an de teroare constantă. Mai mult de un milion de oameni sunt în acest oraș. Și în fiecare noapte și în fiecare zi, armata rusă bombardează orașul. Mai ales cu rachete S-300. Acestea sunt rachete de apărare aeriană pe care Rusia le folosește pentru a teroriza țara. Nu există niciun cartier sau stradă din Harkov care să nu fi avut de suferit de pe urma acestei cruzimi. Rusia a adăugat lovituri cu bombe aeriene ghidate. Aviația rusă se apropie de granița noastră de stat și lansează aceste bombe direct asupra orașului - este o armă de distrugere fără discriminare. Și oricine din orice oraș al lumii - de la São Paulo la Harbin interpretează acest lucru în același mod - ca pe o teroare. La fel ca toate celelalte lovituri rusești asupra altor sute de orașe și sate de la noi. Unele dintre ele, cândva înfloritoare, sunt acum arse până la cenușă, fără oameni. Este cea mai oribilă consecință a războiului... Un război pe care nu l-am dorit în Ucraina, pe care nu l-am provocat și în care Ucraina se apără de încercările rusești de a ne acapara resursele și teritoriile și de a ne distruge identitatea națională. Și lumea vede acest lucru.

În spatele meu sunt cărțile arse de rachetele rusești. Era una dintre cele mai mari edituri din Ucraina. Oamenii au fost răniți aici. Din păcate, există și oameni uciși. Rusia amenință aproape toate țările vecine. Rusia este singurul stat care a capturat centrala nucleară și o folosește în mod deschis pentru șantaj. Nu există nimic care să nu devină o armă pentru Rusia, inclusiv foamea, și exact asta a simțit lumea când Ucraina a fost lovită de o blocadă navală rusă. Rusia este singura sursă de agresiune și încearcă în mod constant să extindă războiul. Chiar acum, în aceste zile, ne apărăm la 60 de kilometri nord-est de acest loc de încă o încercare de asalt rusesc. Rusia se pregătește pentru acțiuni ofensive și la 90 de kilometri nord-vest de aici - adună un alt grup de trupe lângă granița noastră... Cel care face toate acestea nu vrea pace.

Dorește Rusia un dialog? Ucraina are cea mai mare experiență din lume de minciuni venite din partea Rusiei în timpul negocierilor, Minciuni care, în special, au fost mușamalizări rusești pentru pregătirea acestui război. Și tocmai de aceea sunt necesare eforturi globale, Summit-ul Global pentru Pace al liderilor pe care Rusia nu îi va putea înșela. Summit care va arăta cine din lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului și nu doar să pretindă încetarea focului care va fi inevitabil încălcată de rachetele și artileria rusă, la fel cum a fost de zeci, zeci de ori înainte.

Împreună cu Elveția, pregătim un astfel de summit. Începe pe 15 iunie. Mai mult de 80 de țări au confirmat că vor veni. Și continuăm să lucrăm cu liderii mondiali, invitându-i să se alăture summitului.

Le mulțumesc tuturor celor care contribuie cu adevărat la aducerea păcii. Și fac apel la liderii lumii care încă sunt deoparte de eforturile globale ale Summitului Global pentru Pace - la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei. Nu vrem ca Carta ONU să fie arsă... arsă la fel ca aceste cărți. Și sper că nici voi nu vreți. Vă rog să vă arătați leadership-ul în promovarea păcii - pacea adevărată și nu doar o pauză între lovituri. Eforturile majorității globale sunt cea mai bună garanție că toate angajamentele vor fi îndeplinite. Vă rugăm să sprijiniți Summitul pentru pace prin conducerea și participarea dumneavoastră personală.

Pentru noi toți, ar trebui să fie o plăcere să facem pace”, a spus Zelenski.

Cea mai mare tipografie din Ucraina, distrusă de ruși

Rusia a distrus recent cea mai mare tipografie din Ucraina, aflată în Harkov – „Factor-Druk”. O treime din toate cărțile tipărite în Ucraina erau produse acolo. Aproximativ 50.000 de cărți au fost arse odată cu fabrica. Printre acestea se numără multe cărți tipărite pentru cel mai mare festival al cărții din Ucraina, care va avea loc în zilele următoare.

Instalația a fost distrusă ca urmare a atacului aerian rusesc asupra Harkovului din 23 mai. Rusia a lansat 15 rachete asupra orașului și a împrejurimilor sale. Șapte persoane au fost ucise și alte 21 au fost rănite.

Harkov este al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat în nord-estul țării, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia. Aproximativ 1,5 milioane de oameni locuiau acolo înainte de invazia pe scară largă a Rusiei. Din prima zi a războiului și de mai bine de doi ani, orașul a fost supus în mod constant atacurilor rusești cu rachete și drone. În ultima vreme, Rusia a început, de asemenea, să bombardeze Harkov cu bombe din epoca sovietică, cu o greutate cuprinsă între 500 și 1500 de kilograme, bombele aeriene ghidate. Rusia profită de faptul că Ucraina nu dispune de suficiente sisteme moderne de apărare antiaeriană, pentru a lovi zilnic obiective civile din oraș. Scopul Rusiei este de a face orașul nelocuibil.

Sâmbătă, 25 mai, Rusia a lovit din nou orașul, de data aceasta țintind un mare centru comercial, „Epicentr”, în mijlocul unei zone rezidențiale. Focul a cuprins clădirea masivă de 15.000 de metri pătrați. 6 persoane au ucise, iar alte cel puțin 40 au fost rănite. 16 persoane sunt încă date dispărute, astfel că numărul victimelor ar putea crește în continuare. Într-o singură zi, 25 mai, 60 de persoane au fost rănite în urma loviturilor rusești asupra Harkovului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE