Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zelenski, rezervat faţă de ideea unui armistiţiu olimpic. Liderul de la Kiev spune că forțele ucrainene au acum suficientă muniție

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu în războiul cu Rusia în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce mai devreme şi preşedintele rus Vladimir Putin exprimase o poziţie asemănătoare, transmite agenţia DPA.

Ideea unui armistiţiu olimpic a fost avansată iniţial de preşedinţii francez şi chinez, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, în timpul vizitei celui din urmă la Paris pe 6 mai. Macron a abordat ulterior această chestiune şi într-o discuţie telefonică cu Zelenski, apreciind că un astfel de armistiţiu ar putea înlesni o eventuală negociere între Kiev şi Moscova pentru a pune capăt războiului declanşat de Rusia.

Totuşi, Zelenski a declarat vineri website-ului de ştiri Ukrainska Pravda că detaliile iniţiativei nu îi sunt clare şi a vorbit despre riscul ca Rusia să profite de un astfel de armistiţiu.

"Cine va garanta că forţele lor nu vor înainta către noi în timpul încetării focului?" a spus preşedintele ucrainean". "Aşadar, eu nu înţeleg detaliile. Până acum mie îmi sună ca o poveste neviabilă", a adăugat el, la o săptămână după ce Rusia a pornit în provincia ucraineană nord-estică Harkov o nouă ofensivă care, potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ar urmări doar crearea unei zone-tampon care să prevină atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei.

După ce Emmanuel Macron a adus în discuţiei ideea armistiţiului olimpic, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia nu a primit din partea Franţei nicio propunere concretă asupra aplicării unei asemenea iniţiative.

Ucraina are în sfârşit suficientă muniţie pentru artilerie, asigură Zelenski

Totodată Volodimir Zelenski a promulgat vineri legislaţia care permite mobilizarea deţinuţilor şi a declarat că, pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie, consemnează agenţia EFE.

"Pentru prima dată în timpul războiului, nicio brigadă nu se mai plânge că nu are suficiente muniţii pentru artilerie", a indicat Zelenski, precizând că deja de două luni unităţile armatei ucrainene nu mai reclamă acest neajuns.

După contraofensiva eşuată din vara anului trecut, armata ucraineană s-a confruntat cu o criză de efective şi muniţii care a permis Rusiei să preia iniţiativa pe front. Dar deblocarea ajutorului militar american şi lansarea unei iniţiative gestionate de Republica Cehă pentru achiziţionarea din state terţe a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm au oferit noi resurse armatei ucrainene, ce este dependentă de ajutorul militar extern.

Zelenski a spus vineri că aplicarea acestei iniţiative înregistrează progrese, dar încă mai este nevoie de eforturi din partea aliaţilor Kievului să colecteze fondurile necesare achiziţiei obuzelor.

În ce priveşte criza de efective cu care se confruntă armata ucraineană după mai mult de doi ani de război cu Rusia, Zelenski a promulgat o lege care prevede că deţinuţii ce se alătură armatei pot fi eliberaţi condiţionat, cu excepţia celor condamnaţi pentru crime împotriva umanităţii, violenţe sexuale, asasinate şi delicte împotriva securităţii naţionale.

El a promulgat de asemenea o lege separată care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni ce se sustrag mobilizării. Anterior, a fost adoptată şi promulgată o lege care scade vârsta de mobilizare de la 27 la 25 de ani.

În timp ce pierderile umane suferite în războiul cu Rusia sunt în continuare păstrate secrete de Ucraina, insuficienţa efectivelor de luptă este considerată de unii analişti drept cea mai serioasă problemă a armatei ucrainene, care trebuie să facă faţă în prezent pe mai multe sectoare ale frontului acţiunilor ofensive ale trupelor ruse ce sunt mai numeroase şi mai bine echipate.

Confruntări la Harkov

Trupele ruse au înaintat mai mulţi kilometri şi au ocupat o serie de sate în ultima săptămână în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde au pornit vinerea trecută o nouă ofensivă.

În plus faţă de distrugerile provocate localităţilor de graniţă şi subminării moralului trupelor ucrainene, ofensiva rusă din Harkov este o durere de cap pentru planificatorii de război ucraineni, care acum trebuie să gestioneze resursele limitate de efective şi echipamente pentru a rezista pe un front ce înaintea noii ofensive din nord-est deja se întindea pe circa o mie de kilometri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE