Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rachetele rusești, eficiență sporită în Ucraina. Doar 46% dintre ele au fost doborâte în ultimele șase luni. Cum arăta situația în 2023

Rușii sunt din ce în ce mai eficienți în ceea ce privește loviturile date cu rachete pe teritoriul Ucrainei, iar acest aspect este cauzat și de întârzierile în furnizarea de sisteme și echipamente militare pe front din partea aliaților.

Iar datele de la Forțele Aeriene Ucrainene, care au fost analizate de Wall Street Journal, arată că, în ultimele șase luni, doar 46% dintre rachete au fost doborâte de sistemele ucrainene de apărare aeriană. Este vorba de procentajul mediu.

Cea mai slabă rată de intercetpare a fost chiar în aprilie, 30%.

Doar 46% dintre rachetele lansate de ruși au fost doborâte în ultimele șase luni

În comparație, în urmă cu o jumătate de an, Armata ucraineană a reușit să intercepteze 73% dintre rachete.

Practic, aceste ultime șase luni coincid cu problemele apărute în ceea ce privește acel pachet de ajutor militar american, în valoare de 60,8 miliarde de euro, care a stat blocat în Congresul SUA. El a fost deblocat pe 20 aprilie.

În schimb, ucrainenii reușesc totuși să doboare cunoscutele drone iraniene Shahed, cu un procent de 82%, față de 81% în urmă cu o jumătate de an.

Interesant este că, în ultimele șase luni, Rusia a tras de aproape două ori mai multe drone Shahed în Ucraina (2.628) comparativ cu aceeași perioadă anterioară. Analiştii au spus că dronele sunt parţial folosite pentru a testa sistemele de apărare aeriană înainte de lansarea rachetelor.

Însă deteriorarea eficacității apărării aeriene ucrainene vine pe măsură ce Rusia crește numărul de drone și atacuri cu rachete. În plus, rușii au și lansat din ce în ce mai multe rachete mai noi, greu de doborât, așa cum ar fi cele balistice.

Un purtător de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene, citat de Wall Street Journal, a explicat că interceptarea mai multor atacuri duce la epuizarea stocurilor de muniție, iar atacurile la scară largă pot copleși apărarea ucraineană, pentru că sistemele de apărare aeriană uneori nu au timp să se reîncarce suficient de repede.

O altă problemă cu care se confruntă acum Kievul este faptul că rămâne fără muniție, pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, furnizate de Occident.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE