Mai mult de jumătate de milion de români nu au o adresă clară. Asta pentru că multe sate nu au un nomenclator stradal, adică nume de stradă și număr. Este o problemă administrativă care duce la o situație absurdă, în care toți membrii unei comunități rurale locuiesc la aceeași adresă.
Din acest motiv, Guvernul nu știe adresele exacte ale românilor vulnerabili. Pentru a le putea da ajutorul financiar de 1.400 de lei pentru factura de energie, soluția ar fi ca acești oameni să depună o declarație pe propria răspundere.
550 de mii de oameni care locuiesc în sate fără nume la străzi
În datele Guvernului, satul Fetești, comuna Scobinți, județul Iași, figurează pe lista celor care au mai mulți locuitori la același loc de consum, aceeași adresă. În realitate, însă, toate cele cinci sate din comuna Scobinți au străzi fără nume.
Mai exact, numai în satul Fetești ar fi 1.243 de coabitanți. Oamenii s-au obișnuit cu asta. Poștașul îi știe, însă, chiar și așa facturile se mai încurcă.
„Se mai încurcă că sunt mai mulți. Și noi Șerban Dumitru și mai este unul în partea cealaltă Șerban Dumitru și de multe ori s-a încurcat, dar ne mai descurcăm și noi după cum știm că consumăm. Noi nu avem număr deloc. Nu avem număr la poartă. Înainte am avut,” a explicat o femeie.
În România sunt 550 de mii de oameni care locuiesc în sate fără nume la străzi. Până acum nu li se părea o problemă, însă mulți vor ajutorul pentru factura la curent promis de Guvern și pentru că acei bani vin și din sursă externă, autoritățile centrale au decis ca posibilii beneficiari să facă declarație pe propria răspundere, care să fie preluată de Poșta Română.
Ajutor financiar pentru persoanele vulnerabile
Autoritățile locale spun că nomenclatura a fost aprobată, însă, mai durează cel puțin câteva săptămâni până când fiecare stradă va avea un nume și fiecare poartă va avea un număr.
„A fost o necorelare între hotărârea comisiei si GIS. Această necorelare s-a remediat și acum urmează să obținem din nou hotărârea comisie și după aceea să punem plăcuțele la străzi și la locuințele cetățenilor,” a declarat Gheorghe Hrițcu, primarul comunei Scobinți, județul Iași.
În luna decembrie a anului trecut, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care a promis un ajutor financiar de 1.400 de lei persoanelor vulnerabile, pentru compensarea facturilor la energie. Suma ar urma să fi acordată pe loc de consum în două tranșe: una în februarie și una în septembrie, anul acesta.