Înaintea vizitei lyi Volodimir Zelenski, la Washington, administraţia Biden a declarat că va oferi Ucrainei ajutor militar în valoare de încă 1,85 miliarde de dolari, inclusiv sistemul de apărare antiaeriană Patriot, despre care liderul ucrainean a declarat că ţara sa are nevoie urgentă pentru a se apăra de atacurile ruseşti.
Sistemele de rachete Patriot au fost mult timp un obiect de interes pentru SUA și aliații din zonele disputate ale lumii, ca un scut râvnit împotriva rachetelor.
Sistemul Patriot „este unul dintre cele mai utilizate, fiabile și dovedite sisteme de apărare antirachetă aeriană de pe piață”, iar capacitatea de apărare ar putea ajuta Ucraina să se apere împotriva rachetelor balistice furnizate de Iran, a declarat Tom Karako, director al proiectului de apărare antirachetă din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, potrivit AP.
SUA trimit rachete Patriot în Ucraina
Prin urmare, a fost un punct de cotitură critic atunci când a apărut săptămâna aceasta vestea că SUA au fost de acord să trimită o baterie de rachete Patriot în Ucraina. Este ceva ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și-a dorit de multe luni pentru a spori apărarea aeriană a țării. Sistemul Patriot vine într-un moment sensibil, în contextul bombardamentelor rusești care au afectat puternic infrastructura Ucrainei și au lăsat mii de oameni în beznă și frig.
Oficialii americani au confirmat acordul, iar un anunț oficial este așteptat în curând. Însă experții avertizează că eficiența sistemului este limitată și este posibil ca acesta să nu fie o schimbare de situație în război.
Ce este sistemul de rachete Patriot
Patriot este un sistem de rachete ghidate sol-aer care a fost implementat pentru prima dată în anii 1980. Poate viza avioane, rachete de croazieră și rachete balistice cu rază de acțiune mai scurtă.
Fiecare baterie Patriot este formată dintr-un sistem de lansare montat pe camion cu opt lansatoare care pot găzdui până la patru rachete interceptoare fiecare, un radar terestru, o stație de control și un generator.
Armata a declarat că are în prezent 16 batalioane Patriot. Un raport din 2018 al Institutului Internațional pentru Studii Strategice a constatat că aceste batalioane operează 50 de baterii, care au peste 1.200 de interceptoare de rachete.
Bateriile americane sunt desfășurate în mod regulat în întreaga lume. În plus, sistemele Patriot sunt, de asemenea, operate sau în curs de achiziționare de către Olanda, Germania, Japonia, Israel, Arabia Saudită, Kuweit, Taiwan, Grecia, Spania, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Qatar, România, Suedia, Polonia și Bahrain.
Cât costă sistemul Patriot
O singură baterie Patriot recent produsă costă peste 1 miliard de dolari, cu 400 de milioane de dolari pentru sistem şi 690 de milioane de dolari pentru rachetele dintr-o baterie, potrivit think tank-ului Center for Strategic and International Studies.
Nu este rentabilă folosirea sistemului Patriot împotriva dronelor
De-a lungul anilor, sistemul Patriot și rachetele au fost modificate continuu. Actuala rachetă interceptoare pentru sistemul Patriot costă aproximativ patru milioane de dolari pe rundă, iar lansatoarele costă aproximativ zece milioane de dolari fiecare, a raportat CSIS în raportul său din iulie privind apărarea antirachetă.
La acest preț, nu este rentabil sau optim să folosești Patriot pentru a doborî dronele iraniene mult mai mici și mult mai ieftine pe care Rusia le-a cumpărat și le-a folosit în Ucraina.
„Să tragi o rachetă de un milion de dolari asupra unei drone de 50.000 de dolari este o propunere perdantă”, a declarat Mark Cancian, colonel în rezervă din Corpul pușcașilor marini în retragere și consilier senior la CSIS.
De câți soldați e nevoie pentru a opera sistemul Patriot
O baterie Patriot poate avea nevoie de până la 90 de soldați pentru a o opera și a o întreține, iar luni de zile SUA au fost reticente în a furniza acest sistem complex, deoarece trimiterea de forțe în Ucraina pentru a-l opera este un lucru imposibil pentru administrația Biden.
Dar existau și temeri că desfășurarea sistemului ar putea provoca Rusia sau ar risca ca o rachetă lansată să ajungă să lovească în interiorul Rusiei, ceea ce ar putea duce la o escaladare și mai mare a conflictului.
Potrivit oficialilor, pledoariile urgente ale liderilor ucraineni și distrugerea devastatoare a infrastructurii civile a țării, inclusiv pierderea energiei electrice și a căldurii pe măsură ce iarna începe, au convins SUA să treacă peste reținerile de a livra sisteme Patriot către Ucraina.
Un obstacol va fi instruirea trupelor
Trupele americane vor trebui să instruiască forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare și întreținere a sistemului. Soldații din armată repartizați în batalioanele Patriot primesc o pregătire extensivă pentru a putea localiza eficient o țintă, a o fixa cu ajutorul radarului și a trage.
SUA au instruit trupele ucrainene cu privire la alte sisteme de arme complexe, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS. În multe cazuri, au reușit să scurteze instruirea, ducând trupele ucrainene pe frontul de luptă în câteva săptămâni. Oficialii au refuzat să ofere detalii cu privire la cât timp va dura antrenamentul pentru Patriot și unde anume se va face acesta.
Ucraina se confruntă cu o serie de amenințări rusești, iar Patriot este bun împotriva unora și nu prea util împotriva altora.
Un fost oficial militar de rang înalt care cunoaște sistemul Patriot a declarat că acesta va fi eficient împotriva rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune și că reprezintă un mesaj puternic de susținere din partea SUA, dar o baterie nu va schimba cursul războiului.
Sistemele Patriot sunt adesea desfășurate sub forma unui batalion, care include patru baterii. Acesta nu va fi cazul Ucrainei, care, potrivit oficialilor, va primi o singură baterie.
Cât de mult este utilizat sistemul
Raytheon a construit peste 240 de sisteme Patriot, care sunt utilizate în prezent de 18 ţări, inclusiv de Statele Unite. Sistemul a fost foarte solicitat în Orientul Mijlociu din cauza ameninţării pe care o reprezintă Iranul pentru regiune.
Potrivit Raytheon, sistemul a interceptat mai mult de 150 de rachete balistice în luptă începând din 2015.
Când va ajunge în Ucraina
Vor trece câteva luni până când Ucraina va putea desfăşura Patriot pe câmpul de luptă. Oficiali americani au declarat pentru Reuters că sistemele Patriot vor ajunge mai întâi în Germania, unde trupele ucrainene vor învăţa cum să le folosească.
Instruirea poate dura luni de zile, fiecare sistem necesitând zeci de soldaţi pentru a fi operat.
Ucraina va trebui apoi să decidă cum şi unde să amplaseze sistemul fără ca acesta să fie distrus de forţele ruseşti. Rusia a declarat că sistemul de apărare antirachetă Patriot ar fi o ţintă legitimă pentru loviturile ruseşti.
Cum ar putea ajuta Ucraina
Ucraina a declarat că are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a se proteja împotriva atacurilor cu rachete şi drone din partea forţelor ruseşti.
Până în prezent, Statele Unite au furnizat Ucrainei o serie de sisteme naţionale avansate de rachete sol-aer (National Advanced Surface-to-Air Missile Systems - NASAMS).
În timp ce sistemul Patriot este conceput pentru a intercepta ameninţări precum avioane şi rachete balistice, acesta poate, de asemenea, să doboare dronele "kamikaze" pe care Rusia le-a trimis frecvent pentru a lovi infrastructura critică ucraineană. Dar ar fi o modalitate extrem de costisitoare de a distruge drone care costă doar mii de dolari.
Oficiali şi experţi au declarat că, deşi este posibil ca sistemul Patriot să salveze vieţi în faţa rachetelor ce ar fi lansate, probabil că nu va schimba traiectoria conflictului vechi de aproape 10 luni, deoarece este un sistem defensiv.