Cel de-al doilea sistem de rachete Patriot pe care îl deține România a devenit astăzi operațional. S-a întâmplat în poligonul Capu Midia, unde au avut loc trageri cu muniție reală, în cadrul unui exercițiu NATO. Astfel, România ar putea oferi Ucrainei un astfel de sistem avansat de apărare antiaeriană. Decizia va fi luată însă în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, la ședința de săptămâna viitoare.
Un al doilea sistem patriot a devenit operațional și a fost declarat gata pentru îndeplinirea unei misiuni după ce a lansat doua rachete, aici în Poligonul din Capu Midia, și-a lovit ținte aflat la zeci de kilometri distanța în largul marii.
Tragerile cu muniție reală au reprezentat ultima etapă. Rachetele au fost lansate cu succes, în cadrul unui scenariu prestabilit.
Virgil Toșa, comandantul Regimentului: ”Ținta pe care noi am combătut-o este țintă de tip dronă, care evolua cu viteză de până la 250 m/s. Ea a venit la distanță de 50 de 55 km către către țărm și a fost emisă de la 40 km în largul mării. Anul acesta am executat acest exercițiu cu comanda și controlul din București, ceea ce eu zic că este un mare succes.”
Până acum, din cele patru sisteme de rachete Patriot din dotarea Forțelor Aeriene Române, o singură unitate era în serviciul de luptă.
Cristian Popovici, șeful Direcției de Informare și Relații Publice, Ministerul Apărării: ”Tragerea fiind reușită, acest sistem poate fi declarat mission capable poate îndeplini o misiune și în curând sperăm să-l vedem introdus în serviciul de poliție aeriană. Înseamnă că această subunitate, adică personalul care operează această tehnică, precum și tehnica însăși combinate, sunt în măsură să execute o misiune defensivă reală.”
Operaționalizarea celui de-al doilea sistem de rachete Patriot, deși planificată de mult timp, vine în contextul în care, de câteva săptămâni, s-a intensificat discuția în spațiul public despre faptul că România ar putea oferi Ucrainei un astfel de sistem avansat de apărare antiaeriană. În special, după întâlnirea lui Klaus Iohannis cu Joe Biden la Casa Albă. Ministerul Apărării a făcut deja evaluări, iar o decizie va fi luată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Klaus Iohannis, președintele României: ”Problema este de actualitate cu siguranță voi convoca o ședință a CSAT joi unde probabil se va discuta și această chestiune.”
În timpul tragerilor de la Capu Midia a fost testată și capacitatea sistemului Patriot de a coopera cu echipamentele aliaților. Secvența a făcut parte din exercițiul Rammstein Legacy care a avut loc, în ultimele zile, în România și în Bulgaria. La acesta au participat peste 1.300 de militari din România și din alte nouă state aliate din NATO.
Tomasz Seehafer, reprezentant al detașamentului polonez: ”Suntem în România de două săptămâni și am colaborat cu toate celelalte națiuni. Principalul scop a fost să atingem cooperarea operațională. Astfel încât să putem schimba informații între noi, între aliați.”
Reprezentantul detașamentului german: ”Este cel mai mare exercițiu NATO în ceea ce privește apărarea antiaeriană de la sol. Noi am adus aici aproximativ 270 de militari germani și 100 de vehicule. Am adus foarte multe echipamente pentru că e nevoie de ele pentru a rămâne operaționali. Chiar dacă nu am avea infrastructură, energie electrică sau provizii, tot am avea nevoie să fim operaționali.”
Două sisteme de rachete Patriot ar urma să fie puse în funcțiune la începutul anului viitor. Bateriile pe care Forțele Aeriene le dețin au fost achiziționate printr-un contract semnat în 2017, în valoare de patru miliarde de dolari. Producătorii americani mai au de livrat, în următorii doi-trei ani încă trei astfel de sisteme către Forțele Terestre Române.