Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cele 10 porunci vor fi afișate în toate școlile de stat din Louisiana. Legea promovată de noul guvernator republican, deja contestată

Louisiana a devenit primul stat american care solicită afișarea celor 10 porunci în fiecare clasă din școlile publice. Acesta este cea mai recentă decizie adoptată de Legislativul controlat de Partidul Republican ce promovează o agendă conservatoare, sub conducerea noului guvernator, relatează The Associated Press.

Potrivit actului normativ promulgat miercuri guvernatorul republican Jeff Landry, cele 10 porunci ar urma să fie afișate sub forma unui afiș și tipărite ”cu caractere mari și ușor de citit” în toate unitățile de învățământ public, de la grădinițe până la universitățile finanțate de stat.

"Dacă vrei să respecți statul de drept, trebuie să începi de la legiuitorul inițial, care a fost Moise", care a primit poruncile de la Dumnezeu, a spus Landry.

Opozanții au pus la îndoială constituționalitatea actului normativ și au anunțat că-l vor contesta în instanță. În schimb, susținătorii acestei inițiative au precizat că măsura nu are un caracter exclusiv religios, ci are o semnificație istorică. În opinia inițiatorilor, cele zece porunci sunt ”documente fundamentale ale Guvernului nostru statal și național”.

Afișele vor fi însoțite de o ”declarație de context” de patru paragrafe care descrie modul în care cele 10 porunci ”au fost un element esențial al educației publice americane timp de aproape trei secole". Acestea trebuie să fie instalate în sălile de clasă până la începutul anului 2025.

Conform legii, nu vor fi folosiți bani publici pentru a pune în aplicare această măsură. Afișele vor fi plătite din donații.

La scurt timp după promulgarea legii, grupurile care militează pentru respectarea drepturilor civile și organizațiile care vor ca religia să nu fie amestecată în deciziile guvernamentale au anunțat că vor contesta acest act în instanță.

Legea îi împiedică pe elevi să beneficieze de educație în mod egal și îi va împiedica pe copiii care au convingeri diferite să se simtă în siguranță la școală, se arată într-o declarație comună a organizațiilor American Civil Liberties Union, Americans United for Separation of Church and State și Freedom from Religion Foundation.

"Chiar și în rândul celor care pot crede într-o anumită versiune a celor Zece Porunci, textul la care aderă poate diferi în funcție de confesiune sau tradiție religioasă. Guvernul nu ar trebui să ia atitudine în această dezbatere teologică", au declarat grupurile.

Legea controversată este promovată în contextul în care statul Louisiana are conducere conservatoare, în mandatul guvernatorului republican Jeff Landry, care l-a înlocuit în ianuarie pe democratul John Bel Edwards, care a avut două mandate.

În ce alte state americane ar putea fi afișate cele 10 porunci în școli

Partidul Republican deține o majoritate covârșitoare în Legislativ statului Louisiana, iar republicanii dețin toate posturile alese la nivel de stat, deschizând calea pentru ca legislatorii să impună o agendă conservatoare.

Proiecte de lege similare prin care se cere afișarea celor 10 porunci în școli au fost propuse în alte state, inclusiv în Texas, Oklahoma și Utah. Cu toate acestea, niciun alt stat în afară de Louisiana nu a reușit să transforme astfel de inițiative legislative într-o lege.

Bătăliile juridice cu privire la afișarea celor Zece Porunci în sălile de clasă nu sunt noi. În 1980, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că o lege similară din Kentucky este neconstituțională și că încalcă clauza de instituire a unei religii din Constituția SUA, care prevede că Congresul nu poate "face nicio lege privind instituirea unei religii". Înalta Curte a constatat că legea nu avea un scop secular, ci mai degrabă servea un scop vădit religios.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE