Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA dau undă verde pentru vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România. Achiziția se ridică la 180 de milioane de dolari

SUA au dat undă verde pentru vânzarea de rachete AIM-120 AMRAAM către România, consolidând astfel capacitățile aer-aer avansate ale Forțelor Aeriene Române.

Această tranzacție, evaluată inițial la aproximativ 180 de milioane de dolari, include posibilitatea unor achiziții suplimentare de rachete în viitor.

Achiziția reprezintă un pas important în modernizarea Forțelor Aeriene Române, având în vedere că rachetele AIM-120 sunt compatibile nu doar cu avioanele F-16 deținute de România, ci și cu alte aeronave NATO și americane, cum ar fi F-35.

Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, a lăudat decizia României, subliniind că aceasta va întări semnificativ capacitatea țării de a-și apăra spațiul aerian și de a contribui la stabilitatea regională.

În urma unei recente vizite la Baza 86 Aeriană de la Borcea, ambasadorul a declarat: „Am fost profund impresionată de performanțele avioanelor F-16 românești. Această achiziție este o dovadă clară a angajamentului ferm al guvernului român față de securitate și apărare.”

Ce sunt rachetele AIM-120 AMRAAM și care sunt avantajele lor

AIM-120 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile (AMRAAM) este o rachetă aer-aer ultramodernă cu rază de acțiune medie (dincolo de raza vizuală), cu radar activ propriu.

Folosește ghidare radar activă transmisie-recepție. Atunci când o rachetă AMRAAM este lansată, piloții NATO folosesc codul de concisitate „Fox Three”.

Până în 2008, au fost produse peste 14.000 de rachete pentru Forțele Aeriene ale Statelor Unite, Marina Statelor Unite și 33 de clienți internaționali[5] AMRAAM a fost utilizată în mai multe angajamente, reușind 16 lovituri aer-aer în conflictele din Irak, Bosnia, Kosovo, India și Siria.

AMRAAM are o capacitate BVR (beyond-visual-range) pentru toate condițiile meteorologice. Îmbunătățește capacitățile de luptă aeriană ale aeronavelor americane și aliate pentru a face față amenințării armelor aer-aer inamice.

Racheta este mai rapidă, mai mică și mai ușoară și are capacități îmbunătățite împotriva țintelor de joasă altitudine. Aceasta încorporează, de asemenea, o legătură de date pentru a ghida racheta către un punct în care radarul său se activează și realizează interceptarea finală a țintei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE