Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata Română operaționalizează al doilea sistem de rachete Patriot. Militarii se pregătesc să-l testeze în cadrul unui exercițiu NATO

Armata Română se pregătește să operaționalizeze cel de-al doilea sistem de rachete Patriot dintre cele patru pe care le are în dotare. Se va întâmpla peste câteva zile, în cadrul unui exercițiu NATO. România ar putea oferi Ucrainei un astfel de sistem avansat de apărare antiaeriană, însă decizia se va lua în Consiliul Suprem de Apărare a Țării.

Armata Română operaționalizează al doilea sistem de rachete Patriot

Zilele acestea, până în data de 14 iunie, are loc exercițiul Ramstein Legacy 24 condus de Comandamentul Aerian Aliat din NATO, la care participă aproximativ 1300 de militari din România și din nouă state aliate din NATO cu mijloace tehnice precum sistemele de rachete Patriot, Hawk, dar și cu aeronave de luptă, inclusiv cu avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Este vorba despre un exercițiu în cadrul căruia Armata Română are un obiectiv extrem de important, acela de a operaționaliza încă un sistem de rachete Patriot dintre cele patru pe care le are în dotare. Primul a fost livrat în 2020 și este capabil să desfășoare misiuni de luptă din 2021, iar anul trecut, în luna noiembrie, acest sistem a avut primele trageri cu muniție reală la Poligonul Capu Midia.

Vorbim, așadar, de un al doilea sistem Patriot care va deveni operațional odată ce se va încheia exercițiul care are loc zilele acestea. Până în data de 9 iunie vor fi transportate toate echipamentele în facilitățile de instruire și până în data de 14 iunie vor avea loc antrenamentele tactice cu și fără trageri de luptă. E un pas important pentru Armata Română în contextul în care de câteva săptămâni s-a intensificat în spațiul public discuția despre faptul că România ar putea oferi Ucrainei un sistem de rachete Patriot, după ce președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Casa Albă cu Joe Biden și au discutat și despre acest lucru. Spunea, atunci, șeful statului că România nu poate rămâne fără apărare antiaeriană și că ar trebui să primească un alt sistem la schimb sau alte echipamente pentru a putea oferi acest sistem Ucrainei.

Guvernanții trebuie, prin urmare, să ia o decizie, însă se va întâmpla acest lucru în următoarea ședință a CSAT care ar putea avea loc chiar luna aceasta. Va fi luată o hotărâre după ce guvernanții vor discuta cu specialiștii din domeniul militar.

Ministrul Apărării: Sistemul Patriot e indispensabil pentru România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că sistemul de rachete Patriot este indispensabil pentru România.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Nu este vorba de a prejudicia securitatea națională, este vorba de apăra teritoriul național, evident, în acord și împreună cu aliații noștri, întrucât România face parte dintr-o alianță care ne onorează și care ne generează garanții de securitate. Nu a spus nimeni că trebuie să dăm. Sunt echipamente solicitate, ținând seama de situația de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcțional și încă trei care sunt în curs de a deveni funcționale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem și alte discuții. Momentan, nu se pune problema”.

La rândul său, premierul Ciolacu a spus, de curând, că ministrul Apărării are rezerve în ceea ce ce privește donarea unei astfel de tehnici militare Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE