Pentagonul a atribuit companiei americane Raytheon un contract în valoare de 208 de milioane de dolari pentru producția de rachete antinavă destinate României, a anunțat Institutul Naval al SUA.
În colaborare cu firma norvegiană Kongsberg, Raytheon va furniza României un număr nespecificat de sisteme de apărare de coastă cu rachete antinavă în cadrul unui acord ce ar putea valora 217 de milioane de dolari în cazul în care sunt alese toate opțiunile.
Cea mai mare parte a producției va fi realizată în Norvegia și la unitatea de Raytheon din Tucson, Arizona, se arată în comunicat.
România cumpără baterii de rachete antinavă de peste 200 de milioane de dolari. Anunțul Pentagonului
„Companiei Raytheon Missiles & Defense, cu sediul în Tucson, Arizona, i s-a atribuit un contract de rachete maritime cu preț fix de 208.736.138 USD pentru Sistemul Român de Apărare de Coastă. Acest contract include opțiuni care, dacă sunt exercitate, își vor aduce valoarea totală la 217.136.549 de dolari.
Lucrările vor fi efectuate în Kongsberg, Norway (60%); Tucson, Arizona (34%); Schrobenhausen, Germany (2%); Raufoss, Norway (1%); și în alte regiuni câte cel puțin 1% (3%) și ar urma să fie finalizate în septembrie 2028”, a precizat Pentagonul.
România are o coastă de peste 160 de kilometri la Marea Neagră, unde se află flota rusă.
Potrivit publicației norvegiene Teknisk Ukeblad, România ar urma să primească două sisteme de apărare de coastă, formate din patru lansatoare mobile și două noduri de comandă și control pentru baterii.
Acordul pentru rachetele antinavă, semnat în 2021
În mai 2021, Guvernul României a semnat un acord cu Forțele Navale ale SUA pentru achiziționarea Sistemului Defensiv de Coastă cu Rachete Anti-navă (NSM CDS) produs de Raytheon Missiles & Defense, o divizie a Raytheon Technologies. Prin acest acord, România devine prima țară care achiziționează sistemul prin intermediul programului de vânzări militare externe desfășurat de Guvernul SUA.
NSM, o rachetă de precizie cu rază lungă de acțiune care protejează împotriva amenințărilor de pe uscat și de pe mare, va completa arsenalul României cu un dispozitiv interceptor de croazieră anti-navă de generația a 5-a. Ca element cheie al Sistemului Defensiv de Coastă, racheta lansată de pe un vehicul terestru are o rază de acțiune de peste 100 mile marine, zboară la altitudini joase și folosește un detector avansat și tehnologie de identificare a țintei.
”Prin achiziționarea rachetelor NSM, România mai face un salt înainte în călătoria sa de modernizare a armatei.
România se va alătura astfel Forțelor Navale Americane și altor doi aliați NATO care operează cea mai recentă generație de rachete de croazieră anti-navă disponibilă astăzi.”, a spus Kim Ernzen, Vicepreședinte Naval Power la Raytheon Missiles & Defense, conform unui comunicat al companiei Raytheon.
NSM CDS a fost dezvoltat de compania norvegiană de apărare Kongsberg Defence & Aerospace pentru a îndeplini cerințele Forțelor Navale Regale Norvegiene de dotare cu fregate și corvete de coastă. Raytheon Missiles & Defense împreună cu Kongsberg au intrat într-un parteneriat pentru a putea oferi racheta și SUA sau altor parteneri internaționali. În 2018, Forțele Navale Americane au selectat NSM pentru apărarea peste orizont a navelor de litoral și a fregatelor din clasa Constellation.