Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Televiziunea de stat a Rusiei amenință cu distrugerea Europei, inclusiv a României. ”Trei rachete sunt suficiente”

Televiziunea rusă de stat Rossiya 1 TV a difuzat duminică seară, pe tronsonul de maximă audiență, o emisiune prin care au fost lansate amenințări referitoare la atacarea mai multor capitale europene, printre care și cea a României, scrie The Moscow Times.

”Aproape toate capitalele europene vor fi amenințate dacă rachetele noastre sunt staționate în Kaliningrad: Berlin, Varșovia, toate statele baltice, Paris, București, Praga și, bineînțeles, bazele americane din Germania”, a declarat prezentatorul Evgheni Popov, care este și deputat în Duma de stat (camera inferioară a Parlamentului rus), potrivit agenției independente de știri Agentstvo.

De asemenea, televiziunea rusă de stat a prezentat o hartă cu potențialele ținte din Europa, în condițiile în care Casa Albă a anunțat, în timpul summitului NATO, că va staționa arme cu rază lungă de acțiune în Germania începând cu 2026, ca măsură de descurajare.

”O atenție specială pentru Marea Britanie, inamicul nostru tradițional... Marea Britanie este în cea mai vulnerabilă poziție - practic, trei rachete sunt suficiente și această civilizație se va prăbuși”, a spus Popov, potrivit sursei citate.

Anunțul reia avertismentele lansate sâmbătă de Kremlin, potrivit cărora desfășurarea de rachete americane în Germania ar putea transforma capitalele europene în ținte pentru rachetele rusești.

”Europa este o țintă pentru rachetele noastre, țara noastră este o țintă pentru rachetele americane din Europa. Avem capacitate suficientă pentru a opri aceste rachete, însă victimele potențiale sunt capitalele acestor țări”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Dmitri Peskov: ”Europa se destramă”

Totodată, Peskov a dat de înțeles că o astfel de confruntare ar putea submina Europa în ansamblu - în același mod în care Războiul Rece s-a încheiat odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.

”Europa se destramă. Europa nu trăiește cel mai bun moment al său. Într-o configurație diferită, o repetare a istoriei este inevitabilă", a spus el.

În urma avertismentului făcut de Kremlinul potrivit căruia desfășurarea rachetelor americane ar putea pune în pericol capitalele europene, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite și NATO "nu caută un conflict militar cu Rusia, însă orice acțiune militară îndreptată împotriva unui aliat NATO ar declanșa un răspuns copleșitor".

Armata germană nu dispune de rachete cu rază lungă de acțiune care se lansează de la sol, ci doar de rachete de croazieră care pot fi lansate de avioane.

După sfârșitul Războiului Rece, Statele Unite au redus semnificativ numărul de rachete staționate în Europa, pe măsură ce amenințarea Moscovei s-a diminuat. În prezent, statele NATO - în frunte cu SUA - și-au consolidat apărarea în Europa după declanșarea campaniei militare a Rusiei în Ucraina în 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE