Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA cer urgent un armistițiu în Fâșia Gaza. Antony Blinken: ”Acesta este un moment decisiv”

„Acum este un moment decisiv pentru un armistițiu în Fâșia Gaza”, avertizează secretarul de Stat american, aflat într-un turneu în Orientul Mijlociu. Într-o conferință de presă alături de președintele Israelului, oficialul american a declarat că următoarele negocieri de la Cairo ar putea fi ultima șansă pentru un armistițiu cu gruparea Hamas, după mai bine de zece luni de război.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: ”Acesta este un moment decisiv. Probabil cea mai bună, poate ultima oportunitate de a aduce ostaticii acasă, de a obține o încetare a focului și de a aduce pe toată lumea pe calea către pace și securitate care să dureze. Mă aflu aici ca parte a unui efort diplomatic intens, la instrucțiunile președintelui Biden, pentru a încerca să încheiem acest acord.

Știu că acesta este un moment tensionat în Israel din cauza îngrijorării legate de posibilitatea unor atacuri venite din Iran, de la gruparea Hezbollah sau din alte surse. Este timpul ca toată lumea să accepte și să nu caute scuze pentru a refuza (un acord n.r.)”

Negocierile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza vor fi reluate în Egipt, la Cairo, după discuții fără rezultat care au avut loc în Qatar. Organizația militantă Hamas susține că nu sunt progrese și respinge proiectul de acord pentru încetarea focului în Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni.

Netanyahu: ”Hamas a fost complet încăpățânat”

Nu am văzut niciun progres în negocierile de la Doha, transmit responsabili ai organizaţiei palestiniene. De cealaltă parte, israelienii speră că ţările mediatoare vor reuşi în zilele următoare să-i convingă pe liderii Hamas. Neîncrederea domnește însă în Israel, iar premierul Netanyahu acuză Hamasul că sabotează eforturile de a ajunge la o înțelegere.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Încă o dată, aș dori să subliniez: până acum, Hamas a fost complet încăpățânat. Nici măcar nu a trimis un reprezentant la discuțiile de la Doha. Prin urmare, presiunea trebuie să fie îndreptată către Hamas și liderul Yahya Sinwar, nu asupra guvernului Israelului.”

În acest timp, secretarul de stat american Antony Blinken este în Orientul Mijlociu pentru a încerca să încheie un acord de încetare a focului după luni de negocieri controversate. La Cairo, unde ar urma să aibă loc noi negocieri, a fost și ministrul francez de Externe.

Stephane Sejourne, ministrul de Externe al Franței: ”Mesajul meu este că trebuie să evităm împreună orice escaladare regională sub orice formă, deoarece rezultatele unei astfel de escaladări vor fi dezastruoase pentru regiune. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de autocontrol și să pună capăt logicii de răspuns și contrarăspuns care transformă civilii în victime.”

Statele Unite și ceilalți negociatori, Egiptul și Qatarul, par să se apropie de un acord după discuțiile de la Doha, oficialii americani și israelieni exprimându-și optimismul prudent. Există însă o bază pentru o înțelegere viitoare, spune șeful diplomației egiptene.

Badr Abdelatty, ministrul egiptean de Externe: ”Acest proiect este acum documentul de referință (documentul prezentat de mediatorii SUA, Qatar și Egipt Israelului și Hamas). Există comunicare între partea israeliană și cea palestiniană, iar dacă intențiile sunt sincere și dacă există voință politică, atunci cu siguranță se poate ajunge la o încetare a focului. Există unele neînțelegeri și lacune, dar acestea sunt rezolvate și se explorează idei despre cum să le depășim”.

Propunerile acum în discuție fac referire la un proces în trei faze în care Hamas ar elibera toți ostaticii în schimbul prizonierilor palestinieni, iar Israelul s-ar retrage din Fâșia Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE