Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un an de la moartea Alexandrei Ivanov la Maternitatea din Botoșani. Procesul nu a început: De un an, familia așteaptă răspunsuri și să se facă dreptate

A trecut un an de când mama a trei copii, Alexandra Ivanov, a murit în chinuri pe patul de spital de la Maternitatea din Botoșani.

Tânăra însărcinată a cerut ajutor medical până la ultima suflare. Nu l-a primit însă. De un an familia așteaptă răspunsuri și să se facă dreptate. Procesul nu a început și mai durează până va începe, este de părere avocata familiei. Momentan, specialiștii de la Medicină Legală din Iași fac o contra expertiză a colegilor din Botoșani.

Zeci de candele au fost aprinse în fața maternității în memoria ei

18 august 2023, ora 7 și cinci minute. Ultimul mesaj al Alexandrei, în care a scris că nu are aer. A murit pe un pat de spital din Botoșani. La un an distanță, zeci de candele au fost aprinse în fața maternității în memoria ei.

Femeie: Anul trecut am fost șocată când am auzit și nu am putut sa vin pentru că nu am avut curaj. Am venit mult mai târziu și am aprins o lumânare. E păcat pentru o mamă care a lăsat în urmă trei copii și unul l-a luat cu ea. Și doamna doctor sa stea să lucreze în continuare. Am înțeles că are o clinică la Suceava. Adică, pe mine m-ar mustra conștiința. Îmi pare rău. Nu cred că justiția o să facă dreptate. Eu nu cred.

Femeie: Nu vedem nicio schimbare din partea autorităților, din partea personalului medical, familia suferă la fel de mult.

Soțul Alexandrei: ”Să se facă dreptate! Să se recunoască că nu s-a intervenit pe nici o parte”

De un an familia așteaptă răspunsuri. Procesul în sine nu a început încă. Experți de la medicină legală din Iași trebuie sa facă contraexpertiză la ce au făcut colegii de la Botoșani, după ce toți cei implicați în dosar au contestat rezultatul.

Gabriel Ivanov - soțul Alexandrei: Așteptăm să treacă și etapa aceasta. Să se facă dreptate! Să se recunoască că nu s-a intervenit pe nici o parte. La nimic nu s-a intervenit. Sunt opt ore in care nu a fost chiuretată și nici nu o s-a administrat antibiotic ca să prevină, cumva, infecția.

Gianina Poroșnicu - avocatul familiei Alexandrei: Sunt dosare extrem de complexe. Gândiți-vă ca medicina legală este foarte probabil să mai fie chemată, încă o dată, să lămurească și aceste așteptate de către noi rezultate ale contra expertizei. În tot cazul, nu cred ca vom avea pe instanță un proces mai devreme de începutul anului viitor.

Tânăra nu ar fi primit îngrijiri medicale corespunzătoare timp de aproape șapte ore

Cazul Alexandrei Ivanov a zguduit o țară întreagă. Mii de oameni au protestat în Botoșani, iar managerul de la acea vreme a fost schimbat. Patru zile de la tragedie, primele concluzii ale inspectorilor Direcției de Sănătate Publică din Botoșani arătau că tânăra nu ar fi primit îngrijiri medicale corespunzătoare timp de aproape șapte ore.

Gianina Poroșnicu - avocatul familiei Alexandrei: Nu ar putea fi vorba niciodată de o vătămare corporală care a dus spre moarte, ci un omor. Vizavi de intenție și cum va fi calificată, deja sunt chestiuni care se vor aprecia mult mai târziu.

La începutul lunii decembrie 2023, medicul care a fost de gardă în acea noapte a fost concediat. O comisie de disciplină a recomandat desfacerea contractului de muncă pe considerente disciplinare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE