Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

"Nu sunt obișnuit să fiu arestat". Prințul Paul de România a acordat un inteviu presei din Malta

Aflat în Franța, unde deține statutul de refugiat, Prințul Paul-Philippe de România a acordat un interviu pentru publicația Times of Malta. Statul Malta refuză să-l extrădeze în România, deși a primit o condamnare definitivă cu închisoarea.

Din Paris, printr-un interviu video, Prințul Paul (75 de ani) a povestit cum a ajuns într-o închisoare din Malta.

Prințul Paul, interviu în presa din Malta

"Nu sunt obișnuit să fiu arestat. Când vii în Malta pentru un eveniment important în care devii mare maestru și invitatul de onoare și ești abordat de patru persoane care spun că ești arestat, nu prea e plăcut", a spus prințul Paul.

El se referă la momentul reținerii sale, care a avut loc pe 28 aprilie 2024, în Malta, chiar în timpul unui eveniment organizat de Cavalerii Maltei. El a fost recent eliberat.

Reținerea prințului Paul a avut loc la hotelul unde era cazat și a fost făcută atunci în baza unui mandat european de arestare emis de justiția din România în decembrie 2020. El a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa.

Inițial, el nu a avut voie să fie eliberat pe cauțiune, din cauza gravității acuzațiilor de corupție. După două luni și câteva zile, în iulie, el a fost eliberat totuși din închisoarea din Malta, pe cauțiune, și s-a dus în Franța.

Pe 12 august 2024, Curtea de Apel din Malta a respins extrădarea prințului Paul în România, iar explicația a fost aceea că "există riscul real ca el să fie supus unei încălcări a art. 4 din Carta drepturilor fundamentale ale UE și art. 3 din Convenția europeană a drepturilor omului".

Prințul Paul a descris și condițiile din închisoarea din Malta.

"N-a fost așa rău, oamenii au fost cumsecade cu mine, destul de corecți. Dar este deranjant să ajungi într-un loc frumos precum Malta și să te trezești într-o închisoare. Apăruse la televizor, așa că toată lumea părea să știe cine sunt. Acesta a fost norocul", a spus prințul Paul.

Condamnări în dosarul retrocedărilor ilegale de la ferma Băneasa

În 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv pe omul de afaceri Remus Truică la şapte ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa, iar prinţul Paul al României a primit o pedeapsă de trei ani şi patru luni de închisoare cu executare.

În acelaşi dosar, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz au fost condamnaţi la câte cinci ani închisoare cu executare.

De asemenea, jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru aderare la un grup infracţional organizat. Apostol Muşat, fost primar al comunei Snagov, a fost condamnat la 4 ani închisoare cu executare, aceeaşi pedeapsă primind şi Nicolae Jecu, fost prefect al judeţului Ilfov.

Alte condamnări: Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela - 5 ani, Robert Roşu (avocat) - 5 ani, Niculae Dima - 4 ani, Caterina Popa - 4 ani, Gheorghe Olteanu - 4 ani, Valentin Delcea - 4 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Totodată, au fost condamnaţi cu suspendare Dragomira Gheorghiţă, Corina Dicu, Ioan Stoian, Marius Marcovici şi Lucian Mateescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE