Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA avertizează: Iranul va suferi consecințe ”cataclismice” dacă atacă Israelul

Iranul va suferi consecinţe ”cataclismice” în cazul în care va lansa un atac asupra Israelului. Avertismentul a fost lansat vineri de un oficial american de rang înalt, cu scopul de a preveni escaladarea unui conflict în Orientul Mijlociu.

”Am dori să-i descurajăm pe iranieni (...) să meargă pe această cale, întrucât consecinţele ar fi cataclismice, în special pentru Iran”, a afirmat oficialul american, sub protecția anonimantului, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

De asemenea, demnitarul a avertizat Iranul că orice atac ar putea ”face să eşueze” discuţiile delicate referitoare la încheierea unui armistiţiu în Fâşia Gaza.

De altfel, șeful diplomației israeliene, Israel Katz, a declarat că se așteaptă ca aliații Israelului să sprijine țara sa pentru a ”ataca Iranul”, în cazul în care Teheranul declanșează o ofensivă militară asupra statului evreu.

Katz a făcut această declarație cu prilejul unei întrevederi cu omologii săi francez şi britanic, cărora le-a cerut explicit sprijinul în acest sens, alături de cel al Statelor Unite.

Iranul vrea să se răzbune după asasinarea lui Ismail Haniyeh la Teheran

Miniştrii de Externe francez şi britanic efectuează o vizită comună în Israel şi teritoriile palestiniene, pentru ca, pe cale diplomatică, să fie evitată escaladarea unui conflict în Orientul Mijlociu. Există tensiuni în regiune, în contextul războiului dintre Israel și gruparea Hamas și a asasinării liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pe 31 iulie la Teheran. Iranul a atribuit asasinatul Israelului, care nu a confirmat implicarea sa, dar nici nu a negat-o.

Cu câteva ore înainte fusese ucis şi comandantul-şef al grupării Hezbollah, Fuad Shukr, într-un bombardament într-o suburbie a capitalei libaneze Beirut, atac de data aceasta recunoscut de Israel, notează sursa citată.

Iranul şi grupările sale aliate împotriva Israelului au promis răzbunare pentru cele două asasinate. Din acel moment, Armata israeliană se așteaptă la o ripostă iraniană, ameninţând la rândul său cu represalii militare puternice în cazul unui atac.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE