Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pacificatorul Donald Trump și scutierul Viktor Orban: Care este strategia premierului Ungariei

Donald Trump este gata să medieze pacea dintre Rusia și Ucraina, dacă va fi ales președinte - asta spune premierul Ungariei Viktor Orban într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European.

Asta în timp ce liderii europeni sunt îngrijorați că republicanul va încerca să forțeze Kievul să accepte cedarea de teritorii.

Posibila întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă îl face pe premierul Ungariei Viktor Orban să creadă că el personal ar putea juca un rol major în Europa.

Uniunea Europeană atrage atenția că Viktor Orban se reprezintă doar pe sine

Lider al guvernului într-o țară rebelă și cu poziții opuse de multe ori deciziilor comunitare, Orban mizează probabil pe întâlnirile sale externe, inclusiv cu Donald Trump. Doar că Uniunea Europeană atrage atenția că Viktor Orban se reprezintă doar pe sine și în nici un caz nu vorbește în numele celor 27. Iar asta înseamnă că nu există nici un fel de mandat de negociere din partea Uniunii Europene.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Ungaria, ca și alte foste țări comuniste, ca și alte țări mai mici din Europa, nu înseamnă o voce extrem de puternică. Dar sunt oameni cu un orgoliu foarte mare care vor să aibă rol de Mesia, să fie persoane cât mai importante în plan internațional.

Viktor Orban joacă bazându-se în parte pe prietenia pe care i-o arată Vladimir Putin și pe înțelegerea care o manifestă Donald Trump care l-a primit recent. Au avut o întâlnire privată. Se bazează pe discuțiile cu unii lideri europeni extremiști. De exemplu, din Austria. O parte din clasa politică austriacă are o părere bună despre Orban.

Orban, un actor conjunctural și momentan

Toate acestea ar trebui să îl facă pe Viktor Orban să înțeleagă că, de fapt, nu el este important, ci el este un actor conjunctural și momentan.

În momentul în care Rusia, prin Vladimir Putin, va considera că Viktor Orban nu mai este util, Orban va dispărea din grațiile Moscovei. E foarte clar acest lucru. În momentul în care Donald Trump va considera că politica sa externă nu are nevoie de susținerea Ungariei, Viktor Orban nu va mai fi prieten cu Donald Trump.

O țară pedepsită, poate nemeritat, pentru un politician foarte plin de sine

O țară pedepsită, poate nemeritat, pentru un politician foarte plin de sine. Viktor Orban se crede ”buricul Pământului”, se crede un personaj atât de important încât leagă el Kievul de Moscova, de Beijing, de Washington și el e păianjenul care stă în mijloc și țese plasa păcii. Numai că într-o pânză de păianjen nu e scăpare din acea plasă.

Viktor Orban are nevoie de validare internațională pentru că în plan intern lucrurile nu i-au prea ieșit. Să ne amintim de plafonarea prețurilor în Ungaria când maghiarii veneau în România să cumpere produse de plafonate ce erau peste graniță. De criza carburanților, de creșterea opoziției

Nu exclude nimeni posibilitatea ca Donald Trump, care va avea la dispoziție toate mijloacele logistice și diplomatice, să meargă să se întâlnească cu Zelenski. Evident că Zelenski îl va primi. Cu Putin, probabil are linie directă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE