În medie, la fiecare 30 de ore, un copil român ajunge pe mâinile traficanților de persoane! Este concluzia unui studiu făcut de organizația Justice and Care Romania. Datele arată că în ultimii cinci ani, peste 1.500 de copii au ajuns victimele traficanților. Țara noastră este peste media europeană în ceea ce privește numărul de victime ale traficului de persoane, raportat la un milion de locuitori. Iar specialiștii cred că cifrele reale sunt mult mai mari. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!
Din 10 victime ale traficului de persoane, cinci sunt copii. Iar din 10 copii traficați, nouă sunt fete. Conform studiului realizat de Justice and Care Romania, între anii 2018 și 2023, 1525 de copii au ajuns exploatați fie sexual, fie prin muncă.
Mădălina Turza, Justice and care Romania: ”Un copil ajunge să fie traficat fiind ademenit. Prin metoda loverboy, cineva pare că s-a îndrăgostit de tine și atunci te ia într-o poveste sau pur și simplu ești ademenit să mergi să muncești undeva sau să colaborezi. Dacă ieși din țară, sau chiar și la noi în țară, ești exploatat sexual. Ești închisă în bordeluri, în apartamente, ești folosită de sute și zeci de bărbați pe zi, ți se iau actele. Ești bătută, înfometată și de cele mai multe ori drogată.”
Pentru alții, racolarea înseamnă condamnarea la muncă forțată, în condiții greu de imaginat, sub amenințarea unor bătăi sau pedepse crunte. Acum câteva zile, procurorii DIICOT din Botoșani au reținut doi bărbați într-un dosar de trafic de minori. În ultimii doi ani, unul dintre ei, administrator al unei fundații religioase, ar fi racolat cinci copii, pe care apoi i-ar fi forțat la munci grele. Minorii ajungeau să descarce TIR-uri cu marfă, să monteze pavele sau să repare acoperișuri.
Mădălina Turza, Justice and care Romania: ”Ne scapă înțelegerea fenomenului la firul ierbii. Acești copii nu sunt, nu provin din orfelinate și nici din familii care i-au abandonat. Felul în care a fost înțeleasă prevenirea a fost eronat. Prevenirea nu se face cu flyere și cu postere.”
România, locul 10 în toul țărilor cu ele mai multe victime
România se chinuie de zeci de ani să combată traficul de persoane. Și totuși, ultimele date Eurostat ne arată că țara noastră ocupă locul 10 în topul țărilor cu cele mai multe victime, cu cifre peste media europeană. Dintr-un milion de locuitori, 26 ajung, în medie, pe mâinile traficanților. Mai rău decât noi stau țări precum Luxemburg, Estonia, Austria, Finlanda, Malta sau Italia. Cele mai mici cifre sunt în Cehia, Slovenia și Spania.
Alina Albu, procuror-șef DIICOT: ”Traficul de persoane a devenit o nouă formă de sclavie modernă. Nu e că facem greșit, dar poate nu facem suficient.”
Cătălin Necula secretar de stat în MAI: ”La nivelul rețelelor de trafic de persoane, la nivelul rețelelor de crimă organizată, în general, există o dinamică și o capacitate de adaptare a lor permanentă, de schimbare a modului de lucru. Ceea ce noi încercăm să facem în permanență, este să dezvoltăm propriile noastre rețele de cooperare.”
Chiar și atunci când traficanții sunt prinși, infracțiunile lor sunt greu de dovedit în instanță.
Alina Albu, procuror-șef DIICOT: ”Sunt greu de probat, este evident. Mai ales acolo unde vorbim de comunități restrânse și întreaga comunitate nu colaborează. Normalizarea devianței a devenit ceea ce ne sperie.”
Conform ultimului raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite, România se află pe lista țărilor care nu îndeplinesc standardele minime în ceea ce privește prevenția traficului de persoane, dar fac eforturi pentru a le atinge.