După rujeolă, o altă boală a copilăriei aduce din ce în ce mai mulți copii la medic. Doctorii spun că în ultima perioadă s-au înmulţit cazurile de eritem infecţios, cunoscută ca „boala obrajilor pălmuiți”, o maladie contagioasă caracterizată prin apariţia unor pete roşii pe întreg corpul, dar mai ales pe obraji. În Craiova, mai mult de 10% dintre cazurile care ajung la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase primesc acest diagnostic. Boala poate fi confundată cu o toxiinfecție alimentară sau o răceală.
„Boala obrajilor pălmuiți” afectează tot mai mulți copii
Strănut, febră, dureri în gât, stare de oboseală, dureri de cap, greață - urmate în cel mult 10 zile de o înroşire la nivelul obrajilor şi o erupţie cutanată pe tot corpul. Sunt simptomele eritemului infecţios, cunoscut sub denumirile de a cincea boală a copilăriei sau boala obrajilor pălmuiţi. Este întâlnită mai ales la copiii între 5 şi 15 ani, primăvara și la începutul verii, iar anul acesta nu face excepție.
Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” Craiova: „În ultima perioadă avem o incidență crescută a eritemului infecțios, determinat de acest Parvovirus B19, popular boala obrajilor pălmuiți. Avem cam cinci-șase cazuri pe zi, acum cu o mică variație, copiii până la 12-14 ani. Boala debutează în general cu febră, coriză, disfagie, cefalee, pot să apară dureri abdominale și articulare, dar majoritatea copiilor prezintă direct acest eritem roșu strălucitor la nivelul obrajilor și care durează o zi, două, după care se poate extinde și la nivelul membrelor, toracelui, abdomenului”.
Mariana Chircă, medic primar medicină școlară Colegiul Național „Carol I” Craiova: „Este foarte frecventă la trecerea dintre sezoane. Este întâlnită mai ales la copiii cu vârstă școlară și preșcolară. Apare către sfârșitul iernii, începutul primăverii, chiar începututul verii. Fiind o cale de transmitere aerogenă, nu avem ce să facem altceva decât să aerisim clasa, cele care se ocupă de curățenie la noi, fetele, știu. Folosesc substanțe pentru dezinfecția podelelor, pentru dezinfecția băncilor, a clanțelor”.
Boala este contagioasă, iar copiii trebuie scoşi din colectivitate de la primele simptome, până la apariția erupției. Medicii spun că atunci când apar petele pe corp, copilul deja nu mai este contagios. Cei mai multi părinți știu care sunt simptomele bolii.
Părinte: „Dacă e un virus care se transmite, să fie și ei mai atenți, să se curețe pe mâini, să evite... Chiar cea mică a avut boala asta a obrajilor pălmuiți”.
De regulă, roșeața dispare în câteva zile, dar sunt și cazuri în care poate dura și săptămâni. Infecția va rămâne însă în organism pentru patru, până la 20 de zile din momentul apariției erupției. Uneori, boala apare şi la adulţi. În cazul femeilor însărcinate poate deveni chiar periculoasă.
Alexandra Corobea, medic primar boli infecțioase Spitalul „Victor Babeș” Craiova: „La gravide, mai ales în trimestrul unu de sarcină, poate să apară avortul spontan sau moarte fetală, dar cazurile sunt foarte, foarte rare, având în vedere că 50-80% din populația adultă prezintă deja imunitate, fiind o boală a copilăriei. Nu avem vaccin, iar tratamentul este doar simptomatic, nu avem tratament specific. Internarea este doar la pacienții care necesită, care sunt imunodeprimați, la cei cu anemii”.
Medicii școlari spun că, fiind vorba despre o boală contagioasă, trebuie luate măsuri suplimentare de dezinfecție în clasele în care apar astfel de cazuri. Direcțiile de Sănătate Publică nu au statistici referitoare la numărul cazurilor de Parvovirus B19, deoarece ele sunt incluse la viroze respiratorii.