Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Tinerii români părăsesc casa părintească după 27 de ani

Tinerii din România pleacă din casa părinților mai târziu decât o fac, în medie, cei din Uniunea Europeană. Mai exact, la aproape 28 de ani, potrivit ultimelor date Eurostat.

Sunt și țări în care vârsta medie trece de 30 de ani, dar și state în care tinerii pleacă din casa părinților înainte să împlinească 23 de ani.

În ceea ce privește România, vârsta medie la care tinerii pleacă din casa părinților este mai mică decât în urmă cu 10 ani, însă depășește în continuare media Uniunii Europene.

Potrivit datelor Eurostat pentru anul trecut, vârsta la care tinerii au plecat din casa familiei în 2023 a fost de 27,7 ani, la fel ca în 2022, în timp ce media blocului comunitar a fost de 26,3 ani.

Dacă ne uităm la topul țărilor în care tinerii au părăsit cel mai târziu locuința familiei, pe primele locuri sunt state în care vârsta medie este mai mare de 30 de ani, precum Croația, Slovacia, Grecia și Spania, iar în Bulgaria și Italia vârsta medie este de 30 de ani.

La polul opus, statele în care tinerii au plecat cel mai devreme din casa părinților, înainte să împlinească vârsta de 23 de ani, au fost Finlanda, Suedia, Danemarca și Estonia.

Aceleași statistici arată și că, în 2023, 26% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani locuiau în gospodării supraaglomerate, iar cele mai mari rate s-au înregistrat din acest punct de vedere în România, Bulgaria și Letonia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE