Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bărbații trăiesc în medie până la 69 de ani, în timp ce femeile ajung în general la 74 de ani. Dar un nou studiu a dezvăluit cum sexul și genul ne modelează sănătatea și longevitatea.
Sănătatea unui bărbat sau unei femeie depinde de alte variabile, cum ar fi rasa, statutul socio-economic, vârsta sau orientarea sexuală. Astfel, crește riscul de diferite boli și afectează speranța de viață.
Moarte prematură sau patologii
Noul studiu, publicat în The Lancet, a concluzionat că bărbații suferă o pierdere mai mare a sănătății și au o povară mai mare de boli care duc la moarte prematură, dar femeile suferă mai multe patologii care le afectează calitatea vieții la bătrânețe.
Femeile suferă o rată mai mare de dureri de spate, cefalee și tulburări depresive, afectându-le rutinele zilnice. Pe de altă parte, bărbații sunt mai predispuși la probleme cardiace sau la a fi implicați într-un accident de mașină.
Atât sexul, care determină factorii biologici asociați cu cromozomii sexuali și anatomia reproductivă, cât și genul, care se referă la un construct social legat de rolurile și comportamentele atribuite social bărbaților și femeilor, precum și persoanelor cu genuri diverse, influențează sănătatea.
Iar acest proces este considerat a începe atunci când suntem adolescenți.
"Femeile nu prezintă la fel de multe afecțiuni care pun viața în pericol ca bărbații, dar suferă în mod disproporționat de condiții care le diminuează semnificativ calitatea vieții", a declarat Dr. Dra. Sara Guila Fidel Kinori, psiholog clinic și membru al comitetului pentru sănătatea femeilor de la Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona, Spania, pentru Euronews Health.
Oamenii de știință care au realizat studiul recunosc că acesta are limitările sale, deoarece estimările și datele utilizate aderă la un cadru binar (femeie sau bărbat), iar impactul asupra sănătății nu poate fi analizat și estimat pentru grupurile cu genuri sau sexe diverse.
Rezultatele, care au analizat date din 1990 până în 2021, au constatat că s-au făcut puține progrese în reducerea diferenței de sănătate dintre bărbați și femei.
Interpretarea finală a studiului este că diferențele notabile de sănătate între femei și bărbați indică o nevoie urgentă de politici bazate pe date specifice sexului și vârstei.
Cercetătorii concluzionează, de asemenea, că este important să se continue promovarea cercetării sensibile de gen și, în cele din urmă, să se implementeze intervenții care nu numai să reducă povara bolilor, ci și să obțină o mai mare echitate în sănătate.