Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat instituirea stării de alertă în județul Maramureș, din cauza depozitării gunoaielor. Conform deciziei CNSU, tratarea și depozitarea deșeurilor din Maramureș vor fi asigurate, timp de șase luni, la operatori autorizați din Oradea, județul Bihor.
Tratarea şi depozitarea deşeurilor se vor realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile în acest domeniu şi operatorii economici autorizaţi din judeţul Bihor, municipiul Oradea.
Totodată, Instituţia Prefectului Judeţului Maramureş va raporta lunar Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.
Ce conține hotărârea CNSU:
(1) Se propune ca pentru o perioadă de 6 luni, tratarea și depozitarea deșeurilor de la nivelul județului Maramureș să fie asigurată la operatori autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea.
(2) Tratarea și depozitarea prevăzută la alin. (1) se va realiza pe bază de contract încheiat între autorităţile responsabile cu colectarea, depozitarea și tratarea deșeurilor din județul Maramureș și operatorii economici autorizați din județul Bihor, municipiul Oradea.
(3) Instituția Prefectului Județului Maramureș va raporta lunar la Departamentul pentru Situații de Urgență stadiul îndeplinirii măsurilor pentru revenirea la starea de normalitate.
Joi, prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a precizat că județul a intrat în stare de alertă pentru o perioadă de 30 de zile din cauza operaţiunii de relocare a deşeurilor menajere colectate şi depozitate, relatează Agerpres.
Drusal nu mai ridică deșeurile de la 1 octombrie
De la 1 ocrombrie, Drusal, firma care se ocupa de colectarea deșeurilor din Maramureș, a sistat ridicarea gunaoielor menajere, scrie presa locală. Firma acționa în 31 din cele 76 de unități administrative-teritoriale din judeţul Maramureş.
La începutul lunii octombrie, primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a anunțat că administrația este decisă să renunţe la contractul cu societatea de salubrizare Drusal şi să colecteze deşeurile menajere înfiinţând propriul serviciu de salubritate.
Edilul a precizat atunci că va propune Consiliului Local înfiinţarea unui serviciu propriu de colectare a deşeurilor. Cherecheș a susținut că vinovaţi pentru neplata operatorului de salubritate Drusal pentru serviciile prestate în ultima perioadă sunt Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deşeurilor Menajere în Maramureş.