Malurile Dunării au ajuns gropile de gunoi ale celor care nu respectă natura. Imagini din dronă arată sute de kilograme de gunoaie, care au fost găsite de ONG-uri pe Brațul Borcea.
Membrii Asociației ”Mai mult verde”, cei care montează bariere pe apă pentru a opri gunoaiele, au sesizat autoritățile. Ministrul Mediului, căruia jurnaliștii Euronews i-au arătat imaginile consideră că cei care încalcă legea ar trebui să meargă la închisoare, însă, până acum, nu a venit cu soluții pentru curățarea fluviului.
Organizația ''Mai mult verde'' a pornit în 2019 programul ''Cu apele curate'' cu scopul de a scăpa Dunărea de gunoaie. Cu ajutorul unor grupuri comunitare, activiștii instalează pe apă bariere care colectează deșeuri. Totuși, în ciuda acestor eforturi, există oameni care încă folosesc albia fluviului pe post de tomberon.
Jurnalist: Acesta este Brațul Borcea, unde s-au găsit sute de kilograme de gunoaie în Dunăre, practic gunoaiele sunt împinse în apă. Ați putea să-mi spuneți ce soluții are ministrul Mediului pentru a combate astfel de probleme?
Tanczos Barna, Ministrul Mediului: Cu siguranță nu pot să îmi dau seama după cinci secunde când arătați o filmare de 10 secunde. Dacă sunt asemenea probleme ele trebuie sesizate, în primul rând la Garda de Mediu pentru că astăzi și îngroparea și arderea deșeurilor constituie infracțiune și noi am luat deja măsuri pentru a-i pedepsi așa cum trebuie pe cei care împing deșeurile în cariere de balast sau care le îngroapă. Trebuie aplicată legea și, cu siguranță, cei care au greșit trebuie pedepsiți.
Marta Popescu, coordonator de proiecte ”Mai mult verde”: Sesizăm constant Garda de Mediu. Măsurile nu sunt direct proporționale cu dezastrul de pe râuri și facem constant apel la toate părțile implicate. Vrem să abordăm problema la nivel macro și urmează să avem parteneriat cu ministerul Mediului.
Sunt câteva zile de când membrii organizației au publicat imaginile pe pagina de Facebook a proiectului și au sesizat autoritățile.
Jurnalist: Garda națională de Mediu a fost sesizată, dar ce măsuri ia ministerul pentru a combate astfel de fapte?
Tanczos Barna, ministrul Mediului: Așa cum am spus, am criminalizat aceste fapte și trebuie aplicată legea, aceasta este măsura luată de minister: pușcărie pentru cei care fac așa ceva.
Marta Popescu, coordonator de proiecte ”Mai mult verde”: Am început cu o acțiune de igienizare la Sfântul Gheorghe și am scos într-o lună cinci tone de deșeuri, cu 100 de voluntari. Sunt patru tone zilnic, ne luptam cu un debit foarte mare.
Potrivit proiectului ''Cu apele curate'', care citează un studiu desfășurat la Universitatea din Viena, peste 1.500 de tone de deșeuri sunt transportate anual de Dunăre.