Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spre o nouă criză imobiliară. Primele semne la nivel global: scad prețurile în SUA, iar facturile mari provoacă panică

Piața imobiliară s-ar putea confrunta cu o nouă criză. Dacă în România, prețurile continuă trendul ascendent, cu creșteri de două cifre în primele 9 luni, în celelalte țări din Estul Europei se vorbește tot mai mult de o criză în domeniu. Semne există și pe alte piețe. Experții prevăd un nou cutremur pe piața imobiliară.

Scăderea prețurilor în piețele imobiliare mature, cum ar fi cea americană, indică un posibil seism care s-ar produce la începutul anului viitor. Chiar dacă nu se cunoaște magnitudinea, experții recomandă prudență la achiziția de locuințe.

În Suedia, una dintre cele mai scumpe piețe imobiliare din lume, prețurile scad constant. Este cea mai rapidă cădere din ultimii 9 ani, aproximativ 10 procente în ultima jumătate de an.

Laura Ghibu – româncă rezidentă în Suedia: Prețul pentru un apartament este între 3800 și 4500 de euro pe metro pătrat. Deci, vă dați seama, eu și soțul meu, care avem niște venituri peste medie, ne-am permite un apartament de 3 camere la periferie.

În Italia, piața locuințelor noi crește lent. Din această cauză, clădirile istorice mențin prețul ridicat și atrag tot mai mulți investitori de peste ocean.

Ovidiu Burdușa – om de afaceri rezident în Italia: De curând, am fost în Toscana, la Cortona, și am văzut o agenție imobiliară care lucra exclusiv cu clienți americani, care veneau să cumpere proprietăți în Toscana. Analiștii italieni sunt împărțiți în privința perspectivelor pentru piața imobiliară. Unii se tem de o criză similară cu cea trăită în 2008, alții cred că lumea va experimenta o recesiune imobiliară.

China a trecut prin mai multe falimente pe piața imobiliară, iar unda de șoc s-a resimțit și în alte state asiatice. În Vietnam, o țară cu aproximativ 100 de milioane de locuitori, se fac achiziții doar pentru locuințele de lux. O spune un roman care intermediază vânzări de imobile.

Mihai Păunescu – antreprenor imobiliar din Vietnam: Băncile au început să nu mai dea împrumuturi. Mai ales pentru dezvoltatorii imobiliari în locuințele care se fac off-plannig, adică nu sunt încă construite. În majoritatea orașelor mari, prețurile nu o să crească. O să se ducă în jos. În schimb, dobânzile la bănci au crescut semnificativ. Erau oricum mari în Vietnam. Erau pe undeva pe la 9-10%.

Criza facturilor la utilități

Estul Europei este marcat de panica facturilor mari pentru utilități. În Ungaria, oamenii încep să-și vândă proprietățile pentru că nu fac față cheltuielilor. Polonia se confruntă cu un deficit mare de locuințe, pe fondul migrației ucrainenilor. Datele băncii centrale arată că a scăzut cu peste 50% numărul apartamentelor vândute în trimestrul 2, față de perioada similară a anului trecut.

Deși metrul pătrat construit a urcat constant în ultimii ani, pe fondul scumpirii materialelor de construcții, România stă relativ bine la metrul pătrat contruit. În zonele cele mai bune, Bucureștiul este devansat chiar și de Sofia. În România, prețurile au fost în continuă creștere. În septembrie s-a înregistrat o temperare a avansului pe piața locuințelor noi.

În momentul de față totul este mult mai sustenabil. Față de perioada aceeea cu 2010, în momentul de față salariile au crescut, puterea de cumpărare a românilor de rând, dar și în zona premium e mult mai bună.

Există bani în piață, spun experții, dar pentru locuințe de lux, folosite pentru a securiza investițiile.

Ana Maria Feraru – broker de credite: În acest moment există cerere, fie că vorbim de clienți cu venit mediu, fie că vorbim de clienți cu venit peste medie. Tc 18.33 +Tc 16.27 Noi colaborăm cu mulți dezvoltatori. Sunt foarte mulți clienți în piață care vor să cumpere și cumpără cu mult cash. Deco sunt bani în piață.

O explicație pentru care cererea se menține la un nivel ridicat în România este și oferta în ușoară scădere. Potrivit datelor INS, numărul autorizațiilor de construire a scăzut în septembrie, față de august. Însă scăderea față de aceeași perioadă a anului trecut este de peste 20 de procente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE