Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Speranțe pentru un armistițiu în Gaza. Discuțiile de la Cairo vor continua și în zilele următoare, spun oficialii

Războiul din Orientul Mijlociu nu dă semne de încetare. Cu toate acestea, există încă speranțe în privința unui armistițiu. Patru zile de discuții s-au încheiat duminică fără niciun progres, după ce înalți oficiali israelieni și reprezentanți Hamas au sosit la Cairo pentru a discuta cu mediatorii. În ciuda eforturilor diplomatice susținute din partea administrației Biden, cele două părți nu au ajuns încă la un acord. Israelul dorește să mențină o prezență militară în Gaza. Atât Hamas, cât și Egiptul, care mediază negocierile împreună cu Qatar și Statele Unite, se opun acestor cerințe.

Un oficial american, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat pentru publicația The New York Times că discuțiile la nivel înalt de la Cairo au fost constructive și că vor continua în zilele următoare. Oficialii Hamas, ca de obicei, nu au participat la întâlnirile cu oficialii israelieni și americani.

Planul de pace american

Negociatorii de la Cairo încercau să perfecționeze o propunere americană prezentată săptămâna trecută la Doha. Așa-numita propunere de tranziție se bazează pe un cadru anterior prezentat de președintele Biden. Acesta include diverse amendamente menite să rezolve diferențele dintre Hamas și Israel, au declarat persoane familiarizate cu negocierile.

Conform propunerii, în prima fază ar urma o încetare a focului, timp de șase săptămâni și eliberarea ostaticilor în schimbul palestinienilor deținuți de Israel. Persoanele strămutate din nordul Fâșiei Gaza ar putea să se întoarcă la casele lor, multe dintre acestea fiind însă în ruine. În acest timp, forțele israeliene se vor retrage din zonele populate din Gaza.

A doua etapă prevede o încetare permanentă a focului, în timp ce a treia constă într-un plan multianual de reconstrucție a Fâșiei Gaza.

Joi, oficialii israelieni s-au întâlnit cu cei din Statele Unite și Egipt. Vineri, echipele americană și egipteană au avut o consultare bilaterală pentru a stabili strategii înaintea discuțiilor.

Negociatorii din Egipt și Qatar s-au întâlnit apoi cu reprezentanții Hamas pentru a trece în revistă propunerile paragraf cu paragraf. Negociatorii Hamas au subliniat punctele de dezacord, care au fost prezentate duminică negociatorilor egipteni, qatarezi, americani și israelieni.

Discuțiile continuă

Discuțiile la nivel tehnic ar trebui să continue în această săptămână la Cairo, cu scopul de a ajunge la un acord care să poată fi pus în aplicare.

Oficialii americani au refuzat să prezinte în detaliu punctele de dezacord.

Un alt oficial american a declarat că una dintre cele mai dificile probleme rămase este legată de retragerea forțelor israeliene de pe teritoriul Fâșiei Gaza. Oficialii israelieni și-au redus cererile în ultimele zile, fiind de acord să accepte un număr mai mic de puncte de control. Dar atât Egiptul, cât și Hamas - care dorește o retragere completă a Israelului din Gaza - au fost sceptici cu privire la orice prezență militară israeliană la granița de sud a Fâșiei Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE