Israelul este în război cu gruparea militantă palestiniană Hamas, iar peste 1.500 de persoane au fost ucise în zilele care au trecut de la atacul surpriză de sâmbătă.
"Israelul a făcut o greșeală uriașă crezând că o organizație teroristă își poate schimba ADN-ul", a declarat Yaakov Amidror, fost consilier de securitate națională al lui Netanyahu. "Nu o vom mai face din nou".
Luni, Israelul a ordonat asediul Fâșiei Gaza, ministrul apărării, Yoav Gallant, declarând că nu va exista "nici electricitate, nici hrană, nici combustibil" pentru cei peste 2 milioane de palestinieni care trăiesc acolo.
Iată ce trebuie să știți despre Fâșia Gaza și istoria sa până la actualul război dintre Israel și Hamas.
Ce este Fâșia Gaza?
Fâșia Gaza este o zonă mică care se învecinează cu Israel și Egipt la Marea Mediterană. Este unul dintre cele două teritorii palestiniene. Celălalt este Cisiordania ocupată de Israel, care include Ierusalimul de Est și se învecinează cu Iordania și Marea Moartă.
Gaza a făcut parte din Imperiul Otoman înainte de a fi ocupată de Marea Britanie între 1918 și 1948 și de Egipt între 1948 și 1967. La aproape 20 de ani de la înființarea statului Israel, în 1948, țara a capturat Fâșia Gaza de la Egipt și Cisiordania de la Iordania în timpul războiului din 1967. Palestinienii revendică aceste teritorii și le consideră ca făcând parte dintr-un viitor stat al lor.
Israelul a controlat Gaza timp de 38 de ani, construind 21 de așezări evreiești în această perioadă. Tensiunile și violențele au persistat ani de zile. Vărsarea de sânge l-a determinat pe premierul israelian Yitzhak Rabin să declare în 1992 că: "Mi-ar plăcea ca Gaza să se scufunde în mare, dar acest lucru nu se va întâmpla și trebuie găsită o soluție".
În 1993, o serie de înțelegeri - cunoscute sub numele de Acordurile de la Oslo - între Israel și Organizația pentru Eliberarea Palestinei au avut ca scop îndeplinirea "dreptului poporului palestinian la autodeterminare". În 1994, palestinienii au preluat controlul în calitate de autoritate guvernamentală în Gaza.
În 2005, Israelul a renunțat la controlul Fâșiei Gaza sub presiunea internă și internațională, retrăgând 9.000 de coloniști și forțe militare israeliene din Gaza, potrivit The Washington Post.
Cine guvernează Fâșia Gaza?
Hamas, unul dintre cele două partide politice majore din teritoriile palestiniene (alături de Fatah), a intrat în conflict cu liderii palestinieni în timpul negocierii Acordurilor de la Oslo, în anii '90. Hamas a ajuns la putere în Gaza după ce a câștigat alegerile din 2006. De atunci nu au mai avut loc alte alegeri.
Chiar dacă a renunțat la controlul asupra Fâșiei Gaza, Israelul a menținut o blocadă terestră, aeriană și maritimă asupra acestui teritoriu din 2007. Rezultatul a fost dezastruos pentru palestinieni, ONU afirmând în 2009 că blocada, atât din partea Israelului, cât și din partea Egiptului, a "distrus mijloacele de trai" și a cauzat o "subdezvoltare" treptată în Gaza. Israelul a susținut că blocada a fost pusă în aplicare pentru a păstra controlul asupra frontierei din Gaza, pentru a împiedica Hamas să se întărească și pentru a proteja israelienii de atacurile cu rachete.
Blocada a fost criticată de grupurile pentru drepturile omului și de ONU, care consideră că Gaza se află încă sub ocupație militară israeliană. Comitetul Internațional al Crucii Roșii a făcut un pas mai departe în ultimii ani, afirmând că blocada încalcă Convențiile de la Geneva - o afirmație pe care oficialii israelieni au respins-o.
Câți oameni trăiesc în Fâșia Gaza?
Peste 2 milioane de oameni trăiesc în Gaza, ceea ce face din acest teritoriu "unul dintre cele mai dens populate din lume", potrivit Gisha, o organizație neguvernamentală israeliană.
Gaza are o suprafață de aproximativ 225 de kilometri pătrați, fiind mai mică decât Cisiordania, care are peste 3.000 de kilometri pătrați.
Populația din Gaza este extraordinar de tânără. UNICEF a estimat că în Fâșia Gaza trăiesc aproximativ 1 milion de copii, ceea ce înseamnă că aproape jumătate din populația din Gaza sunt copii. Potrivit CIA, aproape 40% din populație are sub 15 ani.
Mai mult de 1,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza sunt refugiați palestinieni, potrivit Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA).
Teritoriul are una dintre cele mai ridicate rate ale șomajului din lume, conform statisticilor Băncii Mondiale, iar ONU estimează că aproximativ 80% din populație depinde de ajutorul internațional pentru a supraviețui.
De ce este vulnerabilă populația din Fâșia Gaza
De vreme ce orașul Gaza este mai dens populat decât Tel Aviv și alte orașe mari din lume, precum Londra și Shanghai, atacurile israeliene au o probabilitate mai mare de a lovi civili. În conflictele anterioare au fost uciși sute de copii.
Condițiile de trai din Gaza sunt sumbre: 95% din populație nu are acces la apă potabilă, potrivit UNRWA, iar lipsa de electricitate afectează viața locuitorilor. Fâșia Gaza se bazează în mare măsură pe Israel pentru apă, electricitate și alimente. Majoritatea fructelor și legumelor proaspete din Gaza provin de la fermele situate de-a lungul graniței cu Israelul.