Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocierile de pace dintre Israel și Hamas au eșuat: Milițiile radicale din Liban, pauză după atacul masiv asupra Israelului

Negocierile pentru încetarea focului în Fâșia Gaza au eșuat, după ce reprezentanții organizației militante palestiniene Hamas au părăsit discuțiile din Cairo, capitala Egiptului.

Hamas acuză Israelul că a impus noi condiții, care nu pot fi acceptate. Deși, potrivit unor surse diplomatice, discuțiile vor continua și în următoarele zile, speranțele pentru un progres par să se fi diminuat. Războiul din Orientul Mijlociu durează de peste zece luni și a făcut până în prezent mii de victime printre civili.

Hamas insistă pentru încetarea permanentă a focului și retragerea completă a armatei Israelului din Fâșia Gaza

Nemulțumirile Hamas ar fi fost alimentate de insistența Israelului de a-și menține prezența militară în așa-numitul coridor Philadelphia. Este vorba de o fâșie îngustă de 14 kilometri, situată la granița dintre Gaza și Egipt, care, potrivit armatei israeliene, ar fi fost folosită pentru trafic de armament în regiune.

Pe de altă parte, Hamas insistă pentru încetarea permanentă a focului și retragerea completă a armatei Israelului din Fâșia Gaza. Negocierile dintre Tel Aviv și Hamas, care sunt intermediate de Statele Unite, Egipt și Qatar, au avut loc pe fondul escaladării confruntărilor dintre Israel și o altă organizație islamistă – Hezbollah.

300 de rachete, lansate asupra Israelului duminică

Milițiile radicale detașate în Liban au lansat duminică dimineața peste 300 de rachete asupra Israelului. Liderul grupării a anunțat că operațiunea a fost un succes și că poate fi considerată încheiată, deși nu a exclus noi atacuri în viitor.

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah: În cazul în care rezultatele nu vor fi satisfăcătoare în opinia noastră, ne rezervăm dreptul de a răspunde (ataca) într-o altă perioadă. Lăsați oamenii să se calmeze. Cine vrea să se întoarcă acasă, se poate întoarce. Țara trebuie să se calmeze din nou, deoarece toată țară a fost în tensiune. Războiul psihologic și zvonurile au contribuit la aceasta situație, care a urmat de la asasinarea liderului martir Hajj Mohsen Sayyed Mohsen.

Liderul Hezbollah a mai spus că rachetele lansate de milițiile radicale ar fi lovit două baze militare israeliene, inclusiv una din apropierea orașului Tel-Aviv. Informațiile nu au fost însă confirmate de Israel.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt armata Israelului: Contrar afirmațiilor Hezbollah, nicio bază a armatei Israelului nu a fost lovită nici în nord, nici în centru.

Armata Israelului, bombardament preventiv asupra sistemelor de lansare a rachetelor situate în Liban

Înainte de atacul milițiilor Hezbollah, armata Israelului a efectuat un bombardament preventiv asupra sistemelor de lansare a rachetelor situate în Liban.

De la izbucnirea războiului din Fâșia Gaza, Israel și Hezbollah, organizație care s-a plasat de partea palestinienilor în acest conflict, sunt angajate într-un schimb permanent de atacuri. Peste 200 de mii de civili - atât din Liban, cât și din Israel - au fugit din zona de frontieră vizată de bombardamente.

Hezbollah, considerată cea mai puternică grupare paramilitară din lumea arabă, este susținută de Iran și ar putea să se implice într-un război deschis cu Israel, ceea ce ar putea duce la o extindere periculoasă a războiului din Orientul Mijlociu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE