Specialiștii de la Institutul Geologic al României au astăzi o ședință pentru pregătirea intervenției de la Slănic, care ar urma să aducă primele răspunsuri concrete privind cauzele tasării. Autoritățile încă nu au un termen privind întoarcerea celor 58 de persoane evacuate la locuințele lor.
În cadrul acestei ședințe, specialiștii stabilesc detaliile logistice necesare pentru a efectua aceste foraje și toți parametri de care au nevoie inclusiv locațiile în care trebuie să sape pentru a obține răspunsuri, dar și adâncimea la care trebuie să ajungă.
Termenul limită pentru efectuarea lor a fost stabilit pe data de 13 mai
Conform hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin care Institutul Geologic al României a fost abilitat să intervină și să facă aceste foraje. Termenul limită pentru efectuarea lor a fost stabilit pe data de 13 mai. Până atunci forajele propriu zise trebuie terminate, iar până pe data de 14 mai trebuie să-și prezinte concluziile la care au ajuns după aceste foraje.
Aceste concluzii sunt importante pentru că pe de-o parte ar putea stabili cauza acestei surpări, iar pe de altă parte i-ar putea ajuta pe experți să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în prezent în subteran, mai ales după lucrările de stabilizare. Despre acestea, Prefectura spune că au avut succes. În momentul de față, întreaga zonă din Slănic este monitorizată, după ce la o primă vedere, solul dă semne că s-a stabilizat. Cu toate acestea, autoritățile nu au dat mai multe detalii despre un eventual termen la care cei 58 de localnici evacuați din locuințele lor se vor întoarce în locuințele lor.