Românii sunt optimiști și au încredere în faptul că România va fi primită în spațiul Schengen. Tot ei, însă, consideră că țara noastră nu a fost tratată tocmai corect în raport cu celelalte state UE în privința procesului de aderare. Sunt informații obținute în urma unui sondaj prezentat de INSCOP Research.
România, văzută ca un stat de rangul al doilea în UE
Întrebați dacă România a îndeplinit criteriile de aderare în Schengen, 72,4% dintre români au răspuns afirmativ și doar puțin peste 22% s-au arătat pesimiști în ceea ce privește șansele României.
Totuși, românii consideră că țara noastră este tratată ca un stat de rangul al doilea în UE. Și asta pentru că România nu se află până acum în spațiul Schengen. Puțin peste 77% dintre cei întrebați sunt de acord cu această afirmație.
Ce se va întampla dacă România intră în Schengen
Sociologii consideră că decizia cu privire la primirea României în spațiul Schengen va duce la reașezări în societatea românească.
Remus Ștefurea, CEO INSCOP Research: „Acest subiect ar putea să fie un punct de inflexiune în societatea românească, care ar putea duce la reinterpretări, la reașezări. Vom învăța după această furtună să ne apărăm mai bine interesele. Mă bucură încrederea ridicată a românilor în Uniunea Europeană, în NATO, în Statele Unite. Sunt ancore de stabilitate pentru România, iar pe dezbaterea Schengen, faptul că am beneficiat de un sprijin atât de puternic din partea instituțiilor europene este un motiv suficient pentru a contrabalansa riscurile.”
Datele sondajului au fost culese în luna noiembrie 2022, pe un eşantion de 1.174 de persoane şi are o eroare de 2,8%.