Într-o perioadă în care din ce în ce mai mulți oameni caută să facă economie, ne lovim totuși de un paradox: risipa alimentară. Românii aruncă în fiecare an milioane de tone de mâncare la gunoi. Deși suntem printre țările care aruncă cea mai multă mâncare, ministrul Agriculturii se laudă că în ultimii ani am reușit să reducem risipa alimentară cu 5 procente.
„Din 2016 și până acum s-a redus risipa alimentară cu 5 procente. Noi nu suntem în afara analizei pe întreg, dar în același timp nu suntem nici în afara calculelor care să spună că România este într-o situație mai dificilă decât alte țări”, a spus Petre Daea, ministrul Agriculturii.
„Trebuia, încă din 2019, să se ia unele măsuri. Iată că nu au reușit să fie implementate corespunzător. Sunt convins că în perioada imediat următoare, în următoarele întâlniri pe care ministrul le-a convocat, prima va fi lunea aceasta, undeva în jurul prânzului, întâlnire la care au fost invitați și reprezentanți ai marilor retaileri pentru a stabili cu aceștia unde vor redistribui alimentele aflate în imediata apropiere a termenului de durabilitate minimală. Se gândea domnul ministru la acel moment să ajungă aceste alimente către spitalele din diversele zone și regiuni ale țării”, a transmis Horia Constantinescu, șeful ANPC.
Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte la 29 septembrie. Marcarea acestei zile trage un semnal de alarmă la nivel global asupra necesităţii de a transforma şi reechilibra modul în care sunt produse şi consumate alimentele.