Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluții europene pentru cei afectați de inundații. Eurodeputații vor ca instituțiile europene să poată interveni mai rapid

Parlamentul European caută soluții pentru România și celelalte state europene afectate de inundații.

Eurodeputații discută miercuridespre suplimentarea fondurilor europene disponibile pentru sprijinirea celor afectați de dezastrele naturale, precum și despre cum pot fi prevăzute astfel de situații tragice.

Acești bani europeni care sunt disponibili pentru statele membre în situațiile tragice în care vedem inundații și chiar pierderi de vieți funcționează pe bază de decont în sensul în care Guvernul de la București cheltuie acum banii și îi poate deconta de la Uniunea Europeană.

În acest moment termenul de decont al acestor cheltuieli este de aproximativ un an de zile. Spre exemplu, în cazul inundațiilor din 2014 și 2019, țara noastră a primit 16,4 milioane de euro pentru a acoperi o parte din cheltuielile făcute de autoritățile române în acele momente. Banii au venit în aproximativ un an din momentul în care aceste situații s-au produs.

Eurodeputații, solicitare pentru intervenția cât mai rapidp în zonele afectate

Eurodeputații din toate grupurile cer să se intervină mai repede și cer ca bugetul multianual al Uniunii Europene să fie mai flexibil astfel încât banii să ajungă mai ușor la autoritățile locale, iar apoi la oamenii afectați de aceste situații.

Statele afectate ar putea avea cheltuieli de miliarde de euro. De precizat este că nu se pot deconta toate cheltuielile, doar cele pentru care nu s-ar fi putut face asigurări.

”E o situație care se va repeta, suntem acolo cu schimbările climatice. Important acum este să activăm mecanismul de protecție civilă, să cerem ajutor european. Polonia și Cehnia au cerut deja. Putem să o facem la nivel regional, pentru că dacă o facem la nivel național trebuie să atingem niște bareme de dezastru. Avem o cale și îl încurajez pe premier să o facă, iar apoi decontarea de care s-a vorbit, iar după aceea durează într-adevăr.”, a declarat Nicolae Ștefănuță, pentru Euronews România.

”Urgența este generată de nevoia imediată pe care o au oamenii afectați de inundații. În sensul acesta sunt mecanisme pe care le putem folosi pentru a interveni imediat. Există un mecanism pentru astfel de crize și în sensul acesta e nevoie de o decizie politică.”, a spus Victor Negrescu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE