Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Durere și neputință în urma potopului. Guvernul va oferi un ajutor de urgență de 10.000 de lei pentru fiecare familie

În localitatea Costache Negri din Galați, viiturile au lăsat în urmă imagini apocaliptice. Apele au distrus case, au rupt drumuri și poduri și au luat cu ele mașinile oamenilor. Poveștile bătrânilor neputincioși, rămași captivi în locuințele pline de apă, sunt sfâșietoare.

Niculina Neagu are 74 de ani. Când s-a trezit cu apa în casă, a căutat instinctiv un loc în care să se salveze. 

Niculina Neagu, localnică din Costache Negri:M-am cățărat ca pisica pe șifonier. Să mă sui pe șifonier, n-am putut. După aceea, mi-am dat drumul pe pat în apă și puneam sub mine ca să pot să mă mai ridic și eram cu capul în tavan.”

De acolo, a sunat să ceară ajutor, dar nimeni nu a venit în acea noapte să o salveze. Când nu mai avea nicio speranță, și-a sunat fiul în Germania. 

Niculina Neagu, localnică din Costache Negri: „Mamă, sunt închisă în casă, dacă vezi că nu răspund la telefon, sunt moartă ori se descărcă bateria. Și la șase s-a descărcat bateria, n-am putut să mai iau legătura cu nimeni. La un moment dat am pierdut și mobilul, a fost buzunar și l-am pierdut.”

În Costache Negri, aproape că nu e poartă să nu vezi grămezi de mobilă, saltele și haine pline de noroi. Oamenii sunt nevoiți să arunce tot ce au strâns într-o viață întreagă. 

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „În localitatea Cotache Negri din județul Galați, apa a avut o forță greu de descris în cuvinte. Viitura a fost atât de puternică încât a rupt pur și simplu balustrada metalică a acestui pod, iar asfaltul a fost pur și simplu ridicat de pe pământ.” 

Mărioara Amandi, localnică din Costache Negri: „De când s-a întâmplat, n-a venit nimeni să ne întrebe: trăiți, muriți, vă duceți. Ne rugăm la bunul Dumnezeu că autoritățile stau la primărie că cică acolo trebuie să stea că trebuie să justifice ce se poate face. De când cu apa, eu nu a tratament și inima trebuie să plece.” 

În localitate, viitura aproape a dărâmat case și a pus la pământ garduri. Aproape 900 de case au fost afectate de inundații. În 200 dintre ele, nu se mai poate locui.  Primarul se scuză și spune că nu a putut trece pe la fiecare în parte.

Ștefan Luca, primarul comunei Costache Negri: „Dar am trecut la pas prin toate zonele afectate, asta am făcut-o și mă uit în oglindă. Inevitabil, în momentul în care te oprești, trebuie să vorbești cinci minute cel puțin. Localitatea în prima zi a fost izolată și în felul ăsta, dacă permiteți termenul, am fost condamnat să rămân în fața primăriei.” 

Guvernul a promis că va aloca cel mult 10.000 de lei ajutor de urgență pentru fiecare familie. Mulți dintre localnici au rămas doar cu hainele de pe ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE