Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Seceta lasă mari semne de întrebare cu privire la viitorul turismului în Barcelona

Ploaia cade în mod constant în Barcelona pentru prima dată în aproape patru ani. Cea mai îndelungată secetă din Catalonia de când există înregistrări se apropie de sfârșit, aducând prima primăvară „normală” și un răgaz atât de necesar la începutul sezonului turistic.

Pe măsură ce rezervoarele se umplu, depășind nivelul critic anterior, multe sute de mii de participanți la festivaluri vor zbura spre Barcelona în luna mai pentru Primavera Sound. Acesta este unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică din întreaga Europă.

Pe măsură ce își începe cele două săptămâni de desfășurare, Primavera Sound este focul de armă care marchează începutul sezonului estival, în care turiștii se adună în capitala catalană din mai până în septembrie.

Și, deși ploile recente au anulat urgența de secetă din regiune, experiența i-a făcut pe mulți rezidenți și oficiali să se întrebe dacă relația dintre Barcelona și turism va fi sustenabilă atunci când va veni inevitabil următoarea secetă.

Este turismul prea mare pentru restricțiile de apă?

În 2022, Primavera a avut peste 460 000 de participanți din întreaga lume, generând venituri de 349 de milioane de euro pentru orașul Barcelona.

Chiar și pe fondul înrăutățirii situației apei pe parcursul anului 2023, au fost impuse puține restricții în sectorul turistic. În timp ce orașul a încheiat anul 2023 cu peste 12 milioane de turiști care s-au cazat în hoteluri, locații turistice și pensiuni, Biroul Managerului pentru Economie și Promovare Economică a estimat cheltuielile turistice la 9,6 miliarde de euro.

Turismul este unul dintre principalele sectoare economice pentru Barcelona și regiunea înconjurătoare, fiind responsabil pentru mai mult de 10% din PIB-ul local în 2021 și reprezentând 5,4% din PIB-ul general al Cataloniei în 2022.

Având în vedere că această industrie este atât de importantă pentru economia orașului, au existat multe întrebări legate de declararea unei situații de urgență în caz de secetă în februarie. În timp ce rezidenții individuali au fost limitați la 200 de litri de apă pe zi, riscând plăți suplimentare pentru depășirea acestei limite, pentru sectorul turistic au existat mai puține restricții în afară de golirea piscinelor, semne de avertizare și recomandări privind utilizarea apei.

„Suntem conștienți de faptul că în sectorul hotelier se desfășoară campanii de conștientizare a utilizării apei cu scopul de a sensibiliza clienții”, a declarat pentru Euronews Green Elvira Garcia, director general la Barcelona Oberta, o uniune a centrelor de comerț și turism din Barcelona.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE