Aproape o mie de pompieri s-au pregătit într-un poligon auto alături de specialiști în conducere defensivă. Provocările din traficul din Capitală, dar și din alte orașe mari, au dus la necesitatea unui astfel de exercițiu. Anul trecut, numai în București, 14 autospeciale de la Ambulanță sau de la Pompieri au fost implicate în accidente rutiere serioase.
Deși câteodată străbat și 600 de kilometri pe zi în misiuni, șoferii SMURD sau cei de pe autospecialele ISU, au dat de greu în poligon. Chiar și pentru șoferii cu experiență cum sunt angajații SMURD, poligonul este o mare provocare. Este un exercițiu dictat de realitățile din trafic.
John Brădeanu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență: ”Acest proiect se desfășoară în scopul dezvoltării și perfecționării capacităților de conducere auto din cadrul sistemului de urgență la nivel național, întrucât activitatea se desfășoară cu personal din cadrul IGSU iar apoi și cu personal din cadrul SAJ.”
Specialiștii spun că dincolo de pregătirea șoferilor care circulă în regim special, este nevoie ca fiecare conducător auto să conștientizeze urgența unei ambulanțe.
Titi Aur, specialist în conducere defensivă: ”Dacă o șosea are o bandă pe sens, ambulanța merge printre cele două benzi, iar mașinile se dau pe stânga și pe dreapta, dacă șoseaua are două benzi, ambulanța trece printre cele două benzi. Dacă șoseaua are trei, patru sau cinci benzi pe sens, mai rar la noi cu cinci, ambulanța trece printre banda doi și banda trei.”
Iar situațiile la limită care pot apărea în orice misiune pot fi diverse. Anul trecut, numai în Capitală, 14 autospeciale au fost implicate în accidente rutiere serioase. În acest an au fost până acum trei accidente cu mașini ale ISU din care au rezultat 12 răniți.