Rețeaua puțin cunoscută de sub capitala franceză este cel mai mare sistem de „răcire urbană” din Europa. Primăria Parisului a semnat un contract ambițios pentru a tripla dimensiunea acestei rețele până în 2042, ajungând la 252 km, ceea ce o va face cea mai mare din lume, conform Euronews Green.
Unde este utilizat sistemul de răcire?
Cei 89 km de conducte subterane ale sistemului răcesc cele mai emblematice locuri din oraș, cum ar fi Luvrul, Muzeul Quai Branly și chiar în Adunarea Națională.
„Muzeele au o nevoie constantă de temperaturi scăzute pentru a-și păstra operele. Există, de asemenea, centre de date, de exemplu, care sunt mari consumatori de aer rece,” explică Maggie Schelfhaut, responsabil de comunicare pentru Fraicheur de Paris, compania privată care administrează sistemul.
Pe măsură ce valurile de caniculă actuale din Europa cresc gradul de utilizare a aerului condiționat în Paris, există planuri de extindere a rețelei de răcire a sectorului public.
Noul contract, prin care, în 20 de ani, orașul va extinde acest sistem în spitale, în unele școli și în stațiile de metrou, este menit să atenueze efectele periculoase ale încălzirii globale.
Cum funcționează sistemul de răcire?
Sistemul de răcire utilizează o rețea de conducte de apă subterane. Acesta funcționează prin injectarea aerului cu apă răcită pentru a reduce temperaturile.
„De fapt, folosim apa din Sena. Este o resursă care ne permite să evacuăm căldura și să schimbăm această căldură și să o evacuăm în Sena,” explică Maggie Schelfhaut.
Această abordare durabilă trimite căldura extrasă de sistem în Sena, iar iarna folosește apa rece a râului pentru a-și răci sistemele.
În ce mod sistemul de răcire este benefic pentru mediu?
„Ne-am dat seama că, dacă vom continua să extindem rețeaua de răcire urbană, vom ajunge la un nivel cu 1°C mai puțin decât în cazul proliferării instalațiilor autonome. Iar 1°C mai puțin în centrul orașului înseamnă foarte mult,” explică Schelfhaut.
Oficialii de la Luvru, care au beneficiat de rețeaua de răcire încă din 1990, subliniază, de asemenea, câștigurile ecologice ale acesteia.
„Ne permite să beneficiem de energie cu o amprentă de carbon mai mică, disponibilă pe tot parcursul anului”, spune Laurent Le Guedart, directorul Patrimoniului de la Luvru.
Economisirea spațiului este un avantaj suplimentar, deoarece sistemul anulează necesitatea unor unități de răcire autonome de mari dimensiuni în incintă. Sistemul ar putea, de asemenea, să combată creșterea costurilor energetice. Le Guedart adaugă că sistemul este un mijloc de economisire a banilor, având în vedere creșterea costului energiei, în condițiile în care Rusia este în plină criză pe piață.
„Factura de energie a Luvrului a fost de aproximativ 10 milioane de euro în 2021. Având în vedere costul în creștere al energiei, încercăm să controlăm acest lucru cât mai mult posibil. Avem obiective extrem de ambițioase de reducere a consumului nostru pentru a amortiza șocul creșterii prețurilor la energie,” explică Laurent Le Guedart.