Sezonul de schi din România se apropie de final în majoritatea stațiunilor montane, iar după o iarnă cu temperaturi mai mult pozitive și ninsori puține, autoritățile locale au început să calculeze dacă ies sau nu pe profit. Pe ultima sută de metri se pun în funcțiune tunurile de zăpadă, iar administratorii domeniilor schiabile încearcă să țină cât mai mult pârtiile deschise, mai ales că sunt de părere că acesta a fost cel mai scurt sezon de schi.
În Poiana Brașov, dar și în stațiunile montane de pe Valea Prahovei, sezonul de schi a început după jumătatea lunii ianuarie, cu o întârziere de cel puțin o lună, față de anii precedenți. Asta înseamnă pierderi pentru autorități, care se feresc, deocamdată, să dea cifre.
Sorin Cioban, primar Predeal: Dintotdeauna Predealul a ieșit în pierdere la pârtia de schi, din punct de vedere economic. Dar totodată, pentru pârtie vine turistul care mănâncă și la restaurant și la pensiune, intră și în butic. Anul acesta am avut turiști, dar din păcate a fost cel mai scurt sezon din istoria Predealului.
Claudiu Ivascu, administrator domeniu schiabil Azuga: Din punct de vedere al sezonului, într-adevăr a fost un sezon slab în zăpadă și nu numai. Noi ne-am ajutat foarte tare cu zăpada artificială, dar cu toate acestea am avut undeva la 40 de zile moarte.
Marius Fodoran, organizator tabere de Ski Straja: Ne-a avantajat că au fost trei săptămâni de vacanță, toate locurile ocupate în Straja, automat prețurile au fost mai ridicate. Fiind vacanță școlară, am recuperat și din pierderile din decembrie și ianuarie.
Chiar și așa, turiștii au profitat la maximum de fiecare zi cu zăpadă pe pârtii.
Turist: Sincer, pârtiile mi se par super ok și super bine amenajate ținând cont de câtă zăpadă a fost și cât de cald a fost. Deci e super ok.
Turist: Condițiile pentru ora actuală sunt foarte bune. Pe sus se schiază foarte bine, zăpada e bună, s-au ieftinit și instalațiile.
Deși noul sezon de schi a venit cu tarife mărite pentru iubitorii sporturilor de iarnă care au ales Sinaia, situația nu este mai bună nici aici.
Maria Floricica, administrator domeniu schiabil Sinaia: Nu am avut un sezon extraordinar, au fost și multe zile cu vânt și multe zile de imposibilitate a funcționării, din cauza chiciurii depuse pe cabluri. Până în acest moment, cifrele ne arată o scădere a numărului de tichete vândute pentru lunile decembrie, ianuarie și februarie, cu aproximativ 10% în raport cu sezonul trecut. Pe raportul profit, cheltuieli și venituri, stăm un pic mai prost.
Administratorii domeniului schiabil din Poiana Brașov au încercat să mențină pârtiile deschise, cu ajutorul tunurilor de zăpadă, iar pentru a atrage turiștii pe ultima sută de metri, înainte de închiderea sezonului, au fost reduse tarifele la transportul pe cablu, cu aproximativ 15%.
Adrian Biriboiu, administrator domeniu schiabil Poiana Brașov: Cu producerea zăpezii artificiale, până la acest moment, nu au fost cheltuieli mai mari decât în anii anteriori, deoarece au fost puține zile cu temperaturi foarte scăzute și am produs zăpadă cam jumătate din cantitatea de anul trecut.
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: A început mult mai târziu decât de obicei. În Poiana Brașov sezonul s-a deschis la sfârșitul lunii ianuarie, iar ca număr de turiști să zicem că s-a menținut. La finalul sezonului vom putea să tragem linie și să vedem ce înseamnă venituri și costuri. Având în vedere că nu s-a redus numărul de turiști pe zi, nu ar trebui să fie diferențe foarte mari, pentru că s-au cheltuit și mai puțini bani.
La sfârșitul lunii februarie erau înregistrate peste 800.000 de treceri pe la instalațiile de transport pe cablu din Poiana Brașov. Până la finalul sezonului schiabil, autoritățile locale speră ca veniturile să fie rotunjite.