România este cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană, însă anul acesta seceta a compromis cel puțin 20% din producție, potrivit agricultorilor. Producătorii de porumb estimează că suprafețele cultivate cu porumb și distruse de secetă sunt de peste 10 ori mai mari decât datele colectate de Ministerul Agriculturii.
40.000 de hectare cultivate cu porumb au fost distruse secetă
În jur de 40.000 de hectare cultivate cu porumb au fost distruse secetă, arată datele colectate până acum de Ministerul Agriculturii. În realitate, ar fi vorba de o suprafață de peste 10 ori mai mare, potrivit Asociației Producătorilor de Porumb din România.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Eu nu îi contrazic pe fermieri. Fenomenul de secetă este un fenomen evolutiv. Noi, în momentul acesta, toate comisiile care au fost formate, fac aceste determinări. Eu nu pot să dau o planta moartă înainte de a avea documente.”
Agricultorii spun că în Bărăgan terenul agricol este uscat de tot, cu rezerva de apă aproape de zero, iar mari speranțe pentru producția de anul acesta nu sunt.
Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb: „Ca să revenim la o perioadă normală trebuie să plouă foarte mult și ploile astea foarte mari vor veni la pachet cu niște inundații.”
12 tone de porumb la fiecare hectar, atât au reușit să culeagă anul trecut fermierii de pe unul dintre câmpuri. Anul acesta, producția nu va depăși două tone la fiecare hectar și calitatea nu este una extraordinară, ne spun fermierii. Se întâmplă din cauza secetei. În mod obișnuit, într-una dintre zonele Bărăganului plouă cam 500 de litri pe an, dar anul acesta cantitatea de ploaie a fost la jumătate.
Fermierii mai spun că au mai depășit perioade de secetă, cea mai recentă, cea din 2020 și că speră să facă față și anului acesta.
Fermierii estimează că producția pe hectar va scădea la jumătate
Și alți fermieri estimează că producţia la hectar va scădea la jumătate chiar şi acolo unde cultura a fost salvată de irigaţii.
George Nițu, fermier: „Sperăm la o producție de peste 30 de tone/hectar, cu ajutorul lui Dumnezeu să mai vină și o ploaie.”
Reporter: „În anii obișnuiți cât e?”
George Nițu, fermier: „Ajungem și la 50 tone, la pepeni 70,80 tone. Dacă ar fi să vă spun un pronostic pentru la anul, îmi înjumătățesc suprafața de legume și de pepeni, pentru că nu am piață de desfacere.”
Până acum, datele oficiale arată că au fost afectate de secetă peste 284.000 de hectare de culturi, în 30 de județe, dar pierderile totale vor fi cunoscute doar după ce toți agricultorii vor depune documente, iar termenul maxim este 15 decembrie.