Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Efectele secetei. Jumătate de milion de hectare de porumb sunt afectate de secetă

Seceta a afectat o jumătate de milion de hectare de porumb, transmite Asociația Producătorilor de Porumb, de peste zece ori mai mult decât raportarea oficială a ministerului Agriculturii (43.652 ha). Chiar și în fermele cu tehnologie avansată și care pot face față lipsei ploilor, producția este la jumătate, față de anii în care precipitațiile au fost la cote normale.

Aproximativ 20% din suprafața cultivată cu porumb a României a fost afectată de secetă anul acesta, în condițiile în care datele colectate până acum de ministerul Agriculturii arată că doar 40.000 de hectare dintr-un total de 2,6 milioane au fost afectate de secetă. Unii fermieri spun că chiar dacă au culturile irigate se așteaptă la o producție la jumătate față de anii trecuți.

Agricultorii cu terenurile total neirigate speră la obținerea a jumătate din producție

„În județul Ialomița sunt zone cu producție de două tone sau sub două tone și zone cu producție de 5-6 tone. Sperăm că față de producția normală să ajungem la jumătate. Estimările sunt greu de făcut, pentru că vremea este imprevizibilă, la fel și temperatura, vântul. E foarte important felul cum se usucă de acum încolo porumbul”, transmite Nicolae Sitaru, președintele Asociației Producătorilor de Porumb.

Cât ploua într-un an normal

„În zona Ialomița plouă de obicei 500 de litri, iar anul acesta, de la semănat până acum a plouat 75 de litri și 100 de litri, înainte de semănat, din toamnă până acum. Sunt sub 200 de litri de ploaie în anul acesta agricol”, a mai spus președintele Asociației Producătorilor de Porumb.

Cei care sunt în zonă irigată au irigat cât au avut apă, dar, după ce s-a oprit apa, au rămas cu culturile descoperite. Unde nu a plouat culturile vor suferi din cauza lipsei de apă, chiar dacă au fost irigate. Vor suferi atât culturile de porumb, dar mai ales soia, care are nevoie de apă o perioadă mai lungă de timp, potrivit președintelui Asociației Producătorilor de Porumb.

Ministerul Agriculturii îi așteaptă până pe 30 august pe fermierii care au avut culturile de primăvară afectate să depună actele necesare și până pe 15 decembrie, pentru restul de culturi.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE