Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Se amână discuțiile pe tema facturilor la energie. O nouă ședință va avea loc săptămâna viitoare

Întâlnirea pe tema facturilor la energie a fost reprogramată pentru săptămâna viitoare. Planul de măsuri pentru iarna care vine ar fi trebuit să fie discutat joi după-amiază, însă se mai așteaptă o analiză privind decontarea facturilor. Deocamdată, la rectificarea bugetară, ministerul Energiei primește mult mai puțin decât ar avea nevoie pentru a deconta furnizorilor diferența dintre prețul real și cel pe care îl plătesc consumatorii finali.

Plafonul la energie

Avem, în prezent, la energie electrică un preţ plafonat la 80 de bani pe kWh, potrivit schemei care funcționează din aprilie pentru toți consumatorii. La începutul săptămânii viitoare, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei trebuie să prezinte o analiză a felului în care a funcționat piața energiei după plafonare. În funcție de ea se va decide cum va fi sprijinită populația de acum înainte.

Sonia Teodoriu, jurnalist Euronews: „Pentru un consum de 200 mwh, factura mea se ridică la 234 de lei, asta în condițiile în care am negociat un cost de 1 leu și 60 de bani pe mwh. Eu platesc aproximativ 150 de lei, iar aproape jumătate din sumă este suportată de stat. Alți furnizori de energie oferă tarife care ajung și la 2 lei pe mwh și automat partea suportată de stat este mai mare.”

Guvernul a primit de la furnizorii de energie facturi de 131 de milioane de lei, aferente lunii aprilie, pe care urmează să le deconteze. Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie atrage însă atenția că rectificarea bugetară nu acoperă nici măcar 25% din necesarul pentru finanțarea plafonului la energie.

Piața energiei

„Cred că impactul bugetar a fost estimat într-un mod eronat, adică nu s-a estimat că va costa atât de mult această schemă. Dacă în martie, când s-a aprobat această ordonanță, prețul la energie electrică era 800 megawatt-ul, în iunie, când s-au început discuții pe rectificarea bugetară, vedeam tranzacții la 2000, 2200 pe 2022,” a declarat Daniela Daraban, director executiv Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie.

Ministerul Energiei primește la această rectificare 2 miliarde și jumătate de lei.

„Ceea ce am surprins în rectificare este ce se poate cheltui până în luna noiembrie, după care avem o nouă rectificare,” a explicat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Până atunci, s-ar putea schimba și modul în care funcționează piața energiei, liberalizată la 1 ianuarie anul trecut. În timp ce PSD insistă să revenim la o piață reglementată, PNL dorește să supraimpoziteze companiile din domeniu și să folosească banii în plus pentru a susține schema de plafonare. România cumpără acum electricitate cu puțin peste 500 de euro pe mia de kilowați oră, echivalentul a 2.500 de lei. Consumatorii nu plătesc însă întreaga sumă, ci doar o treime din ea. Restul este suportat de stat, prin schema de plafonare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE