Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Agenției Nucleare a OECD a vorbit într-un interviu Euronews România despre energia nucleară și planurile pe care le are țara noastră

România are planuri de a dezvolta și mai mult investițiile în această direcție. Cât de eficientă este energia nucleară în noul context politic internațional aflăm dintr-un interviu acordat în exclusivitate Euronews România de William Magwood, directorul general al Agenției pentru Energie Nucleară din cadrul OECD.

Care a fost cel mai important moment al vizitei dumneavoastră aici?

William Magwood, Euronews România: ”Vizita tocmai a început astăzi, voi fi aici toată ziua de mâine, dar cred că discuția cu prim-ministrul din această dimineață a fost foarte importantă. Am fost foarte impresionat de discuția avută cu premierul, care a exprimat entuziasmul pe care țara dumneavoastră îl are în direcția dezvoltării energiei nucleare.”

Cât de importantă este energia nucleară în aceste zile, în condițiile războiului din Ucraina? Ne poate ajuta energia nucleară să rezolvăm problema gazului rusesc?

William Magwood, Euronews România: ”Am văzut, de la începutul războiului în Ucraina, că țările au luat mult mai în serios ca înainte asigurarea securității energetice. În acest context, am văzut o schimbare în Europa spre energia nucleară, care nu exista înainte, dar cred că răspunsul este absolut: ”Da”. Energia nucleară este parte a soluției, nu este întreaga soluție, dar este parte importantă.”

NuScale Power și Nuclearelectrica vor înființa un SMR aici. Aveți detalii, când va fi înființat acest SMR aici?

William Magwood, Euronews România: ”Știu care sunt planurile. Desigur, mai sunt discuții de afaceri și discuții guvernamentale, dar cred că obiectivul este să vedem un SMR, să fie construit în România, cel puțin până la finele acestui deceniu, în concordanță cu ce am văzut în alte țări interesate de aceste tehnologii și, aparent, au scopul de a înlocui centralele pe cărbune. Este foarte consistent cu scara pentru care a fost creat pentru a înlocui cărbunele și pentru a oferi oportunitatea nucleară cu flexibilitate mai mare și nivel extrem de înaltă siguranță. Ce se întâmplă în România este în concordanță cu ce se întâmplă în Statele Unite și în alte locuri.”

Cât de sigură este SMR?

William Magwood, Euronews România:”Este o tehnologie nouă, dar este bazată pe o experiență îndelungată a tehnologiei reactorului cu apă ușoară. Reactoarele care funcționează în majoritatea țărilor din lume se bazează pe această tehnologie. Aceasta este o cale mai inteligentă, mai flexibilă, care folosește această tehnologie, dar cu un grad mai mare de siguranță. Este o nouă versiune a unui concept de bază, dar unul care a beneficiat de multă experiență de-a lungul anilor.”

Europa este divizată pe acest subiect, al energiei nucleare. De ce credeți că avem în Europa țări ca Germania care vor să închidă centralele nucleare?

William Magwood, Euronews România: ”Este clar că fiecare țară trebuie să își dezvolte propria politică energetică și cum va dezvolta politica energetică, nu doar economic și tehnologic. Este multă filisofie inclusă în îngrijorările energetice. Pentru unele țări, energia nucleară nu este răspunsul, nu vor să construiască centrale nucleare dintr-un motiv sau altul. Trebuie întrebate care le sunt motivele, dar pentru multe alte țări energia nucleară este parte din politică. Așadar, misiunea noastră este de a sprijini orice decizie ia o țară, să le ajutăm, să le ghidăm să își facă programe, dacă este posibil să construiască noi centrale nucleare sau să le dezafecteze pe cele vechi. Facem ambele lucruri.”

Este energia nucleară mai ieftină și mai sigură decât altele?

William Magwood, Euronews România: ”Analizele noastre arată că dacă vrei să găsești cele mai ieftine mijloace pentru reducerea emisiilor de CO2 în viitor, nu este îndoială că păstrarea actualelor instalații nucleare este cea mai ieftină soluție. Construirea de noi centrale este mai scumpă, desigur, dar, în medie, când analizezi impactul asupra rețelei și cum funcționează sistemele electrice, energia nucleară este destul de competitivă și este în linie cu costul altor opțiuni.”

În legătură cu Ucraina și rușii care amenință centralele nucleare, cât de periculos este pentru noi, pentru Europa și pentru lume?

William Magwood, Euronews România: ”Avem monitoare care monitorizează situația foarte atent. Nu am văzut nimic care să reprezinte o amenințare imediată la adresa siguranței instalațiilor nucleare. Desigur, nu este o opțiune confortabilă să ai o centrală nucleară în zona de război, dar până în prezent nu am văzut motive de îngrijorare pentru România. ”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE