Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursuri gratuite de horticultură la Iași. Doritorii învață cum se taie corect vița de vie

Pasiunea are nevoie să fie dublată de studiu, iar dacă e vorba despre horticultură atunci sigur e nevoie și de practică. La Universitatea Științele Vieții din Iași se fac cursuri în această perioadă pentru cei care vor să învețe cum să taie corect vița de vie și pomii fructiferi. Și pot veni să învețe și cei care nu lucrează în domeniu.

Învață de nevoie sau din pasiune

Tinerii și-au dorit să invețe de la un profesor cum să taie corect vița de vie. Printre ei se numără și Mihai Popa. De meserie avocat, el s-a întors la o veche pasiune. Nu a ezitat să se înscrie la curs, chiar dacă este din județul Neamț și a parcurs un drum de aproape 90 de kilometri până la Universitatea Științele Vieții din Iași.

Mihai Popa, cursant: Am reușit doar să fac la prieteni, cunoștințe, familie pe suprafețe mici, nu suprafețe foarte mari. Cumva am reușit să stric viile la mulți dintre prietenii mei. Suntem în progres. Am învățat mai mult. În câteva zile progresul este remarcabil, cel puțin pentru mine. Mai greșim. Am mai înlocuit o coardă care nu este, am mai greșit, dar îndrumarea domnului profesor este esențială.

Activitatea este o plăcere și pentru ceilalți colegi de curs, motivați de faptul că este gratuită, fac practică și pot fi corectați unde este nevoie.

Daniel Stoleru, cursant: Am avut și eu vie în trecut și m-am gândit pe viitor...speranța că o să îmi fac și eu vie. Mi-a plăcut foarte mult pentru că chiar de la primele minute când am ajuns am luat foarfecul în mână și am început să tai. Nu a fost foarte multă teorie, nu m-a încărcat cu fel și fel de chestii.

Anișoara Lupu, cursant: Am vie acasă. Mi-am dorit să învăț să tai pentru că mereu îl vedeam pe tata la vie și ma atrăgea într-un fel. Nu am vrut să mă bag peste treaba tatălui meu fiindcă era treaba lui. Și îmi era și teamă. Mai bine să învăț și după.

conf. univ. dr. Mihai Mustea - Facultatea de Horticultură, USV Iași: Au venit și ei. Prima zi greu, dar vor să învețe. Taie un butuc mai greșit și după aceea învață. Tăierea viței de vie este cea mai importantă lucrare prin care se normează producția de struguri. De aia se spune că producția stă în vârful foarfecii. Noi trebuie să echilibrăm prin tăiere procesul de creștere, de fructificare, ca să am producție normală de calitate, nu foarte mare, dar normală, de calitate, să am și creștere. Să fie butucul echilibrat, să pot stropi, să am lumină, să fie aerisit.

La astfel de cursuri se pot înscrie, pe lângă studenții Universității Științele Vieții din Iași, și persoane din exterior. Cei interesați pot lua parte la cursuri de tăiere a trandafirilor, a pomilor, și pot învăța și cum să facă un material săditor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE