Europa accelerează investițiile în producția de energie din surse regenerabile, în special în cea solară, pentru a-și diminua dependența de gazul rusesc. Enegia solară este considerată un element crucial pentru securitatea energetică la nivel european, dar și pentru îndeplinirea obiectivelor climatice și asigurarea locurilor de muncă, potrivit Euronews.com.
În 2022, la nivel european au fost instalate panouri fotovoltaice care pot produce 41,4 gigawatti de energie, în creștere cu 47% raportat la anul 2021, arată datele grupului industrial SolarPower Europe.
În schimb, China este țara care domină în prezent industria solară. Datele Agenției Internaționale pentru Energie relevă că aproape 95% din industria solară ar urma să fie concentrată în China până în 2025.
În localitatea Burghausen din Germania își are sediul compania Wacker Chemicals, unul dintre cei mai mari producători mondiali de polisiliciu, materia primă folosită pentru panourile fotovoltaice.
„Suntem ceea ce se numește o industrie cu un consum mare de energie. Imaginați-vă că aici și la doilea punct de lucru din Saxonia folosim aproape 0,7 până la 0,8% din cererea de energie electrică din Germania, ceea ce este absolut uriaș”, a declarat Tobias Brandis, președintele Wacker Polysilicon pentru Euronews.
„Pentru investiția viitoare, ar fi extrem de important să dispunem de un nivel competitiv de energie, dar și un nivel previzibil”, a adăugat el.
- Noua Strategie Energetică a Uniunii Europene
- Orașele plutitoare ar putea deveni soluția ideală pentru comunitățile afectate de schimbările climatice
- Ce soluții a găsit Italia pentru ca Europa să devină independentă de gazul rusesc
- Oamenii de știință au găsit o modalitate de a extrage instantaneu biocombustibil din coaja de banană
China, principalul furnizor de materie primă pentru panourile fotovoltaice
În timp ce Wacker este unul dintre liderii europeni în materie de polisiliciu, China este producătorul care livrează aceste material pe majoritatea piețelor din lume.
„China chiar a luat măsuri în acest sens. Au considerat că aceasta este una dintre industriile care va fi strategică și au investit în mod foarte planificat în aceasta", a explicat Tobias Brandis.
„Europa, și același lucru este de fapt valabil și pentru Statele Unite, pur și simplu nu a concurat în ceea ce privește viteza, dar și în ceea ce privește condițiile de producție”, a adăugat el.
În cadrul unei strategii ample, Uniunea Europeană a înființat Alianța solară, care reunește companii interesate de creșterea capacității de producție, a promovării investițiilor și a diversificării ofertei, creând astfel o industrie „Made in Europe”.
La momentul lansării, comisarul european pentru Piața Internă, Thierry Breton, a vorbit despre un „paradox verde”, în sensul în care energia solară este importantă pentru decarbonizare și pentru obținerea independenței energetice, însă, în această privință, Europa este extrem de dependentă de China.
Piața unică facilitează cooperarea la nivel european pentru a crește producția. Libera circulație permite companiilor să colaboreze, stimulând astfel industria europeană a energiei solare.
Reciclarea panourilor fotovoltaice, o altă provocare
În orașul Grenoble din Franța, compania start-up ROSI se ocupă cu reciclarea panourilor solare, notează sursa citată. Creșterea numărului de panouri fotovoltaice instalate în ultimii ani a evidențiat o altă problemă și anume reciclarea celor scoase din uz.
„Avem capacitatea să reciclăm până la 3.000 de tone de panouri solare, în așa fel încât aproape 100.000 de panouri pot fi reciclate anual.
Trebuie să reciclăm zeci de mii de tone de tone deoarece în Franța numărul deșeurilor va crește”, a explicat Antoine Chalaux, directorul general al Rosi pentru Euronews.
Compania Rosi a dezvoltat o tehnică prin care extrage cele mai valoroase elemente dintr-un panou solar - argintul și siliciul - cu ajutorul pirolizei pentru a dezasambla diferite componente. Un proces de triaj separă celulele fotovoltaice de sticlă, iar o spălare chimică desprinde argintul.
Reprezentanții companiei spun că au planuri de extindere, iar în scurt timp vor deschide o fabrică în localitatea La Mure.