Sute de mii de bugetari vor primi noile majorări de salariu, începând cu data 1 iulie. Printre ei, profesorii și personalul auxiliar din Educație, protagoniștii unor recente proteste de amploare, dar și angajați din mai multe domenii cheie.
De la 1 iulie, mai multe categorii de bugetari ar trebui să încaseze efectiv pe cardurile de salariu majorările convenite în ultimele luni cu guvernanții.
Poliție și Apărare
Un sfert de milion de polițiști, angajați din penitenciare și militari vor primi, în medie, o majorare de 350 de lei, începând din această lună. După rectificarea bugetară din august, ar urma să se adauge încă 350 de lei lunar - sumă care îi aduce pe toți acești beneficiari la nivelul salarial stabilit prin lege, încă de acum 6 ani.
Educație
Iulie vine cu mai mulți bani și pentru angajații din învățământ, care și-au câștigat salarii mai mari, avantajoase, după protestele masive. Creșterea e de aproximativ 25%, plus diverse sporuri de 10% - spre exemplu, pentru dirigenție sau solicitare neuropsihică. Un profesor debutant ar urma să primească un salariu de bază net de 3.157 de lei, în timp ce unul cu vechime de peste 25 de ani și gradul 1 va încasa aproape 5.000 de lei. În învățământul superior, un asistent universitar la început de carieră va câștiga aproape 3.200 de lei net lunar, în timp ce un profesor universitar cu vechime de 25 de ani va primi peste 7.000 de lei net.
Sănătate
Și salariații din sănătate sperau să primească deja diferențele existente dintre nivelul actual și cel prevăzut în legea salarizării. Sindicatele au amenințat cu greva, așa că, negocierile prelungite au mutat calendarul aplicării noilor majorări. Ar urma să se aplice de la 1 august. Până atunci însă, angajații din sănătate speră ca începând cu 1 iulie, noul Guvern să plătească de la bugetul de stat voucherele de vacanță, în valoare de 1.450 de lei anual, promise printr-o ordonanță.
CFR
Și feroviarii ar putea primi salarii cu până la 30% mai mari, de la 1 iulie 2023. Însă, cu o singură condiție. Guvernul trebuie să aprobe cât mai rapid rectificarea bugetară. Asta, în condițiile în care numai pentru acoperirea în acest an a majorării salariilor personalului CFR Călători, companie cu peste 14.000 de angajați, este nevoie de o suplimentare de peste 660 milioane de lei de la bugetul de stat, iar pentru cei de la CFR Infrastructură, de încă 590 milioane de lei.