Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sabrina Voinea a făcut recurs la Tribunalul Suprem Elvețian, prin FRG. Cerința e ca toate cele trei gimnaste să primească medalia disputată

Pe 10 august, TAS a decis că Ana Maria Bărbosu (18 ani) trebuie să primească medalia de bronz pentru exercițiul său de la sol, în proba individuală din cadrul Jocurilor Olimpice 2024, de la Paris.

Federația Americană de Gimnastică a anunțat că va merge până la capăt și că va apela la următoarea instanță, pentru ca gimnasta Jordan Chiles să nu mai fie deposedată de medalie. Între timp, deși americanii au spus că vor face acest pas în următoarea instanță, cei care au făcut-o au fost tot românii. Iar cea care a făcut apel a fost Sabrina Voinea (17 ani).

Anunțul a fost făcut de Federația Română de Gimnastică, cea care susținea varianta acordării a trei medalii de bronz. Iar apelul depus a fost exact la Tribunalul Suprem Federal Elvețian, acolo unde partea americană a anunțat că se va adresa. Astfel, există, în teorie, posibilitatea ca cele trei gimnaste să aibă medalie de bronz: Ana Bărbosu, Sabrina Voinea și Jordan Chiles.

Sabrina Voinea a făcut apel la Tribunalul Suprem Elvețian

Comunicat Federația Română de Gimnastică: „Prin prezentul comunicat de presă dorim să vă informăm că astăzi, 26.08.2024, Tribunalul Suprem Elvețian (TSE) a confirmat primirea recursului formulat de către FRG și Sabrina Maneca Voinea împotriva hotărârii pronunțate de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

Mulțumim Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru sprijinul constant oferit în prezentul demers, avocaților noștri Dr. Av. Mădălina Diaconu și Av. Sabin Gherdan, care ne reprezinta la TSE, precum și partenerilor autorizați ai Federației Române de Gimnastică, Casa de avocatură Popescu & Asociații și Av. Bogdan Foloștină."

Sabrina Voinea s-a clasat pe locul 4 la sol, la egalitate cu Ana Maria Bărbosu, dar cu notă mai mică la execuție. Sabrina a făcut atunci apel la TAS, dar acesta a fost respins.

În mod teoretic, mai există două instanțe unde se poate ajunge, acest Tribunal Federal Elvețian și CEDO, însă niciuna nu va rejudeca pe fond acest caz.

Termenul-limită pentru acest demers la Tribunalul Suprem Elvețian era de 13 septembrie. Americanii vor depune și ei apel, iar procesul va dura câteva luni. Șansele sunt însă infime, după cum a explicat, în direct la Euronews, președintele Tribunalului Român de Arbitraj, Cristian Jura, imediat după ce americanii au anunțat că vor merge până la capăt

Cristian Jura: "La Tribunalul Federal Elvețian sunt admise mai puțin de 1% din cazuri, pentru că Tribunalul nu va rejudeca pe fond această speță, ci va observa doar dacă au fost îndeplinite corect toate procedurile, de exemplu, de citare, de timp ca să depună înregistrări, dacă a fost trimisă o decizie corectă, dacă există o jurisdicție corectă, etc.

Deci Tribunalul Federal Elvețian nu va reveni asupra fondului, nu se va pronunța dacă s-a depășit acel minut, etc, ci ei vor analiza proceduri strict procedurale legate de funcționarea diviziei ad-hoc a TAS."

Noul clasament al finalei de la sol, după decizia TAS

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE