Ana Maria Bărbosu, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Paris, a mărturisit că a avut ”un gând puternic” de a renunța la sportul de performanță în momentul în care se pregătea pentru competiție, deoarece gimnastica este un sport greu atât ”pe partea fizică, cât și pe partea psihică”. Într-un interviu acordat Euronews România, gimnasta de 18 ani spune că familia și antrenorii au ajutat-o să-și recapete încrederea în sine pentru a se reîntoarce în sala de antrenament și a califica echipa României la Jocurile Olimpice.
În emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, Ana Maria Bărbosu a mărturisit că are nevoie de o pauză după câștigarea medaliei de bronz la JO 2024 ca urmare a deciziei Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS).
”În această perioadă încerc să mă liniștesc și să iau un pic o pauză de la programul încărcat din mod normal când am două antrenamente și școală. Încerc să petrec cât mai mult timp cu cei dragi, dar în același timp să reușesc să merg și la toate întâlnirile care sunt și să mă văd și cu antrenorii și să mai vizitez sala de la Focșani”, a afirmat gimnasta.
Ana Maria Bărbosu are 18 ani, intră în clasa a XII-a și se pregătește pentru examenul de Bacalaureat.
”Îmi doresc să reușesc să mă pregătesc la fel de bine ca la gimnastică și pentru acest examen foarte important. Încă discut cu părinții și ulterior va trebui să discut și cu antrenorii în așa fel încât programul să fie structurat, să am timp și de antrenamente și de școală, pentru că este destul de mult de recuperat.
Sunt convinsă că o să reușesc să le balansez pe amândouă și să am un rezultat foarte bun”, a precizat sportiva, în direct la Euronews România.
Ana Maria Bărbosu: Școala mi-a plăcut dintotdeauna. A fost o relaxare după antrenament
”Când eram mică, în primul rând a fost școala, iar așa a fost până acum un an, un an și jumătate când a trebuit să mă axez pe gimnastică pentru că intrasem în pregătirea pentru Olimpiadă.
De când am fost mică, școala a fost pe primul loc și dintotdeauna mi-a și plăcut. A fost o relaxare după antrenament.
Antrenamentul fiind o muncă fizică, când veneam să-mi fac temele acasă, cumva îmi luam gândul de la antrenament și îmi focusam atenția pe exercițiile de la matematică sau compunerile de la română. Mă detașam de sală și era o plăcere”, a afirmat sportiva.
Ana Maria Bărbosu vrea să intre la o facultate ce nu are legătură cu gimnastica
”Îmi este greu să spun de pe acum însă momentan, în gândul meu și pentru ce o să mă pregătesc este Facultatea de Drept din cadrul Academiei de Științe Economice de la București”, a afirmat Ana Maria Bărbosu, la Euronews România.
Antrenoarea care a descoperit-o pe Ana Maria Bărbosu: Era precum argintul viu
Antrenoarea Daniela Trandafir a povestit la Euronews România cum i-a vegheat creșterea în gimnastică Anei Bărbosu la CSS Focșani încă de când avea cinci ani.
”Mi-a atras atenția de prima dată. E o fetiță cu părul auriul, ochi mari, albaștri, expresivi, cu două codițe, cu foarte multă energie și mult curaj. Era precum argintul viu.
Spre gimnastică vin foarte mulți copii, mulți din curiozitate. Unii, după cum spun părinții, că au foarte multă energie. În momentul în care eu și colegul meu de la grupe ne-a venit rândul să luăm o grupă de performanță, am strâns copiii care erau în jur de 5-6 ani. Din această grupă făcea parte și Ana Maria. (...) La noi la club a stat până aproape de 12 ani.
Cum sunt antrenate gimnastele încă din copilărie pentru a face performanță: Să simtă bucurie în momentul în care pleacă de la antrenament
Daniela Trandafir a vorbit despre modalitatea în care îi motivează pe copiii care practică gimnastica spre marea performanță.
”E foarte important să obosească, să ajungă la punctul în care chiar simt că au obosit și atunci să nu renunțe și să mai tragă încă un pic. Să simtă bucurie în momentul în care pleacă de la antrenament, când pleacă acasă. Asta înseamnă că au muncit”, a explicat antrenoarea Daniela Trandafir.
Chiar dacă recunoaște că sfatul i-a fost util în evoluția ei în sport, Ana Maria Bărbosu a mărturisit că a existat un moment dificil în care s-a gândit să renunțe la gimnastică.
”Cu siguranță au existat momente grele, pentru că sportul este greu și pe partea fizică și pe partea psihică. Am avut un gând puternic de a mă lăsă de gimnastică acum un an și jumătate, aproape doi se fac. În primăvara anului trecut, când am vrut să renunț.
Am avut un pic de pauză. În continuare părinții m-au susținut și fratele meu, familia și antrenorii și prietenii.. Au reușit să-mi redea încrederea în mine și să mă întorc în sala de gimnastică cu gândul de a califica echipa la Jocurile Olimpice, pentru că la momentul respectiv acesta era următorul obiectiv”, a precizat Ana Maria Bărbosu, la Euronews România.