Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Federația Română de Gimnastică susține acordarea a trei medalii de bronz pentru cele trei sportive, după scandalul iscat la Jocurile Olimpice 2024

Cazul notelor primite la Jocurile Olimpice 2024 de către gimnastele Ana Maria Bărbosu, Sabrina Voinea și americanca Jordan Chiles continuă să fie unul extrem de disputat.

Cu toate că Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis ca Ana Maria să primească medalia de bronz care îi fusese acordată inițial lui Jordan Chiles, Federația Română de Gimnastică propune ca fiecare dintre cele trei sportive implicate să primească medalie de bronz.

Trei medalii de bronz pentru trei sportive

Comunicatul Federației Române de Gimnastică: "Federația Română de Gimnastică a luat act de acuzațiile existente la nivel internațional și dorește ca prin prezentul comunicat de presă să clarifice anumite aspecte extrem de importante.

Inițiativa de a se acorda medalii de bronz către toate celei trei sportive, Jordan Chiles, Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea a fost lansată de către avocații Federației Române de Gimnastică, cu acceptul prealabil al Federației.

Conducerea FRG, prin intermediul reprezentanților convenționali, a depus toate diligențele necesare pentru ca acest consens să fie atins. Subliniem faptul că au existat anumite solicitări din partea americană pentru ca acest deziderat să fie îndeplinit, solicitări pe care partea noastră le-a acceptat de fiecare dată, aspect apreciat de către reprezentantul convențional al părții americane.

În toată această perioadă, FRG a fost susținută inclusiv de către Nadia Comăneci, pentru a se ajunge la un consens echitabil tuturor sportivelor, raportat la dificultățile de natură tehnică ce s-au dovedit a fi întâmpinate de către Federația Internațională de Gimnastică.

FRG, alături de partenerii săi, a căutat mereu ca soluția acestui diferent să fie tranșată într-un mod în care se acordă respect și recunoștință sportivelor implicate.

Pe această cale, facem apel către întreaga comunitate de gimnastică, atât din țară cât și din afara țării, să pună STOP atacurilor împotriva gimnastelor Jordan Chiles, Ana-Maria Bărbosu și Sabrina Maneca-Voinea și în special a Nadiei Comăneci a cărei intervenție a fost întotdeauna în favoarea tuturor celor trei sportive/ trei medalii.

FRG nu a fost niciodată de acord sa se retragă medalia."

Ana Maria Bărbosu va primi medalia de bronz

Oficial, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a anunțat că ia act de hotărârea TAS și va acorda medalia de bronz Anei Maria Bărbosu. În ceea ce o privește pe Jordan Chiles, gimnasta din SUA va trebui să returneze medalia, după cum a precizat CIO. Comitetul a mai anunțat că este în legătură cu COSR și partea americană, pentru a stabili procedura prin care Anei Bărbosu îi va fi acordată medalia de bronz.

Comisia ad-hoc a Tribunalului de Arbitraj Sportiv a decis că antrenoarea gimnastei americane Jordan Chiles nu a depus contestația în timpul regulamentar de un minut prevăzut pentru o astfel de acțiune. Astfel, nota pe care Chiles a obținut-o înainte de contestație a fost reinstituită, iar gimnasta americană a căzut de pe locul trei, pe locul cinci.

Americanii susțin însă că au făcut contestația în timp regulamentar.

În cazul Sabrinei Voinea, comisia TAS a respins contestația, însă gimnasta a urcat de pe poziția a cincea pe poziția a parta, în urma retrogradării lui Jordan Chiles.

Noul clasament al finalei de la sol, după decizia TAS

1. Rebeca Andrade (Brazilia) - 14.166

2. Simone Biles (SUA) - 14.133

3. Ana Maria Bărbosu (România) - 13.700

4. Sabrina Voinea (România) - 13.700

5. Jordan Chiles (SUA) - 13.666

6. Alice D'Amato (Italia) - 13.600

7. Rina Kishi (Japonia) - 13.166

8. Ou Yushan (China) - 13.000

9. Manila Esposito (Italia) - 12.133

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE