Cresc îngrijorările că Rusia și-ar putea folosi din nou puterile de veto pentru a bloca noi zone marine protejate, dar și reguli pentru a preveni pescuitul excesiv în apele Antarcticii.
Delegațiile din Rusia și Ucraina se numără printre cei reuniți în Australia săptămâna aceasta pentru a decide viitorul apelor curate ale Antarcticii.
Cu toate acestea, tensiunile din cadrul grupului divers de 27, care include Rusia, Ucraina, China, Statele Unite și Uniunea Europeană, ridică provocări suplimentare.
Încercarea de a ajunge la un consens atunci când doi dintre membri sunt în război, iar relațiile dintre China și multe națiuni occidentale s-au deteriorat puternic, este probabil să fie un obstacol și mai mare decât de obicei în discuții.
Atacul rusesc în capitala Ucrainei, Kiev, din această lună a distrus parțial centrul de cercetare antarctică al Ucrainei. Ucraina încearcă să reconstruiască centrul, dar atacurile în curs de desfășurare cu drone au făcut acest lucru dificil, a spus Kostiantyn Demianenko, care conduce delegația ucraineană.
SUA acordă mai multă atenție regiunii sub conducerea președintelui Joe Biden, iar anul acesta au trimis o delegație la nivel relativ înalt condusă de Monica Medina, secretar adjunct în Departamentul de Stat, relatează Associated Press.
Este prima întâlnire fizică a Comisiei pentru Conservarea Resurselor Vie Marine Antarctice în trei ani, după ce pandemia de Covid-19 i-a ținut acasă pe membrii comisiei.